Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Teruggekeerde FIA-adviseur deelt eigen oplossing voor Abu Dhabi-finish: "Eerste wat ik riep"

Herbie Blash keert in 2022 na zes jaar afwezigheid terug in Formule 1 als FIA-adviseur. De voormalig rechterhand van wedstrijdleider Charlie Whiting laat weten hoe hij de finale in Abu Dhabi mogelijk zou hebben geleid.

Michael Masi is per 2022 wedstrijdleider af. Voor hem in de plaats komen twee nieuwe wedstrijdleiders, te weten Niels Wittich en Eduaro Freitas. Zij worden bijgestaan door Herbie Blash, die als adviseur aan de slag gaat bij de wedstrijdleiding. Hij was twintig jaar lang de rechterhand van de alom geliefde wedstrijdleider Charlie Whiting, die helaas in 2019 kwam te overlijden. Met die schat aan ervaring heeft Blash dus wel enig recht van spreken. In gesprek met Formule 1-journalist Peter Windsor geeft Blash aan hoe hij vermoedelijk om was gesprongen met de seizoensfinale in Abu Dhabi. Hij moet daarbij wel optekenen dat zijn situatie heel anders was dan die van Michael Masi. Terwijl Masi immers de druk vol op zijn schouders moet hebben gevoeld, vertoefde Blash op Barbados met een aantal vrienden: "Er rustte totaal geen druk op mij toen ik de situatie na de crash van Nicholas Latifi moest inschatten", lacht hij.

"Ik had te doen met Hamilton én Masi"

Gevraagd naar hoe hij op dat moment zou hebben gehandeld, geeft hij aan dat hij vermoedelijk andere keuzes had gemaakt dan Masi: "Het was een uitgelezen kans om de wedstrijd stil te leggen en in te zetten op een fantastische sprintrace." "Maar of ik tot datzelfde besluit was gekomen als ik in Abu Dhabi was geweest? Ik zou het niet durven te zeggen. Maar in de situatie zoals hij voor mij op dat moment was, omringd door vrienden, was dat precies wat ik riep. Maar Michael (Masi, red.) daarentegen stond onder extreem veel druk." Blash kan zijn gedachten over het gebeuren maar op één manier samenvatten: "Ik had te doen met zowel Michael Masi als Lewis Hamilton."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"