Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Tien jaar V6-motoren: deze races gingen voor eeuwig de geschiedenisboeken in

Op 16 maart 2024 is het precies tien jaar geleden dat de eerste race met de hybride V6-motoren werd verreden in Australië. Door de jaren heen werd de trouwe Formule 1-fan op geweldige races getrakteerd. RacingNews365 zet de mooiste Grands Prix op een rij.

Verstappen rain Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Sinds 2014 maakt de Formule 1 gebruik van V6-motoren. Daar was, zeker in het begin, veel verweer tegen, vooral omdat het gillende geluid van de V8-motoren verdween. Toch wordt er op 16 maart 2024 al tien jaar met de hybridemotoren geracet. Hoog tijd om de geschiedenisboeken af te stoffen en op de mooiste races uit het V6-tijdperk terug te blikken. Uiteraard ontbreken er genoeg mooie races, maar de volgende Grands Prix waren wel legendarisch. Een overzicht.

GP Bahrein 2014

In 2014 begon de dominantie van Mercedes, maar dat betekende niet dat er weinig strijd werd geleverd. De Grand Prix van Bahrein, de derde race van dat seizoen, was het ultieme voorbeeld van de bittere strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. De laatstgenoemde coureur begon vanaf poleposition, maar moest zijn leidende positie meteen afstaan.

Wat volgde was een ongelofelijke strijd om de zege. Mercedes splitste de strategieën, waardoor Rosberg in de slotfase het bandenvoordeel had en meermaals Hamilton probeerde te passeren. Zijn gewaagde inhaalmanoeuvres waren een lust voor het oog, maar Hamilton verdedigde goed en ging er toch met de zege vandoor. Deze GP staat overigens ook bekend als de race waarin Esteban Gutierrez op bizarre wijze over de kop vloog. De toenmalig Sauber-coureur moest een tik van Pastor Maldonado met een koprol bekopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

GP Spanje 2016

Eigenlijk behoeft de GP van Spanje in 2016 geen verdere toelichting. Max Verstappen maakte zijn debuut voor Red Bull en pakte op 18-jarige leeftijd meteen zijn eerste overwinning. Eerlijk is eerlijk: Verstappen had daar wel een beetje de hulp van de dominante Mercedessen voor nodig. Hamilton en Rosberg vlogen er samen af in de eerste ronde en zorgden er zo voor dat de strijd om de zege helemaal open lag.

En op dat moment kwamen de kwaliteiten van Verstappen naar boven. De Nederlander ging voor een tweestopstrategie, in tegenstelling tot Sebastian Vettel en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, en managede zijn banden optimaal. Verstappen wist ook nog eens de slimme Kimi Raikkonen rondenlang achter zich te houden en pakte zo op glorieuze wijze de overwinning. Een nieuwe wereldtopper was geboren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Max Verstappen Spain GP 2016 Red Bull Racing © Getty Images/Red Bull Contentpool

GP Brazilië 2016

De GP van Brazilië in 2016 was er één van regen, heel veel regen. De race werd meerdere keren stilgelegd, onder andere na een megaklapper van Raikkonen op het rechte stuk. Hamilton en Verstappen lieten op de momenten dat er geracet werd even zien uit welk hout zij gesneden zijn. Hamilton domineerde van start tot finish, terwijl Verstappen een weergaloze inhaalrace reed.

Een gok van Red Bull pakte namelijk verkeerd uit. Verstappen had Rosberg al weergaloos gepasseerd en leek op de tweede plaats af te stevenen. De Nederlander spinde echter, hield zijn auto uit de muur en werd later op intermediates naar buiten gestuurd. Dat was iets te veel gevraagd, waarna Verstappen in de slotfase, tijdens een safety car-situatie, weer moest stoppen en naar full wets wisselde. Verstappen reed uiteindelijk in een mum van tijd van P16 naar P3 en stelde een podiumplaats veilig. Het was één van de beste prestaties uit Verstappens carrière.

GP Azerbeidzjan 2017

Crashes, ruzies en Ricciardo als verrassende winnaar. De GP van Azerbeidzjan zou op één grote chaos uitdraaien in 2017. Het begon allemaal met de uitvalbeurt van Danill Kvyat, die zo een safety car-situatie veroorzaakte. Bij Vettel sloegen niet veel later de stoppen door. De Duitser betichtte Hamilton van een brake test achter de safety car en stuurde bewust op hem in. Vettel zou daar uiteindelijk een straf voor krijgen.

Daar hield het gedoe nog niet op. Bij de herstart klapten Force India-teamgenoten Sergio Perez en Esteban Ocon op elkaar. De race werd stilgelegd, waarna Ricciardo drie coureurs in één keer inhaalde en zo de derde plaats overnam na de nieuwe herstart. De Australiër zou uiteindelijk profiteren van problemen bij Hamilton en Vettel. Hamilton moest wegens een losse headrest de pitstraat opzoeken, terwijl Vettel zijn straf nog moest inlossen. Ricciardo werd zo de verrassende winnaar, voor Valtteri Bottas en Lance Stroll, die zijn eerste podiumplaats pakte. Bottas haalde Stroll vlak voor de lijn in.

GP Duitsland 2018

In 2018 en 2019 zou regen de GP van Duitsland domineren. Vettel ging in het eerste jaar aan de leiding in het kampioenschap, voor Hamilton. De Duitser leek ook zijn thuisrace te gaan winnen, totdat het hemelwater het asfalt bereikte. Vettel maakte een zeldzame fout en belandde in de muur, terwijl Hamilton optimaal profiteerde en een geweldige inhaalrace met de overwinning bekroonde. De Brit kende problemen in de kwalificatie en was vanaf de veertiende plaats gestart.

Het zou het kantelpunt in de titelstrijd zijn. Vettel was het initiatief kwijt en moest lijdzaam toezien hoe Hamilton doorstootte en zijn vijfde titel binnensleepte. Vettel kwam op zijn beurt nooit meer in de buurt van een titel. De Duitser zou in 2022 zijn helm aan de wilgen hangen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

GP Duitsland 2019

Een jaar later pakte Verstappen de overwinning op Hockenheim. De Nederlander reed een dijk van een wedstrijd in de regen en deelde het podium met Vettel en Kvyat. Daar was echter wel het een en ander aan vooraf gegaan. Charles Leclerc, Nico Hulkenberg, Pierre Gasly, Perez, Bottas, allemaal vlogen ze van de baan.

Het was een rampweekend voor Mercedes. Hamilton reed zijn voorvleugel aan diggelen in de regen, terwijl strategisch ook alles misging. De dominante factor van dat moment zou met slechts twee punten uit eigen land vertrekken. De GP van Duitsland zou na 2019 definitief van de kalender verdwijnen, al werd er nog één race op de Nurburgring verreden in coronatijd.

GP Brazilië 2019

Interlagos staat altijd garant voor spectaculaire races. 2016 is de revue al gepasseerd, maar in 2019 was het ook een feestje om F1-fan te zijn. Verstappen en Hamilton vochten een fel robbertje uit, met de Nederlander als winnaar. De slotfase van de race was zeer interessant, mede door een touché tussen Ferrari-coureurs Leclerc en Vettel. De twee kemphanen gaven elkaar geen ruimte, met een dubbele uitvalbeurt tot gevolg.

Hamilton zou ook in het gedrang komen. De Brit, die na de herstart Verstappen voorbij zag vliegen, was in de slotfase in gevecht met Alex Albon en tikte hem van de baan. Hamilton kreeg een straf en zou zijn podiumplaats verliezen. Gasly was de lachende derde en pakte de tweede plaats na een geniale drag race tegen Hamilton. Sainz eindigde op de derde plaats.

GP Italië 2020

Gasly de winnaar in een AlphaTauri, dan weet je dat het een chaotische race is geweest. Leclerc crashte hard in zijn Ferrari, maar een onschuldige uitvalbeurt van Kevin Magnussen zou daarvoor al de chaos in gang zetten. De stewards sloten de pitstraat om de veiligheid te garanderen, maar Hamilton, de leider van de race, maakte alsnog een pitstop. Het kwam hem op een forse straf te staan.

En daar komt de latere crash van Leclerc weer om de hoek kijken. De race werd geneutraliseerd, maar Hamilton moest daarna zijn straf nog inlossen. De Brit viel terug naar de laatste plaats en 'schonk' de leidende positie aan Gasly. De Fransman moest alle zeilen bijzetten om Carlos Sainz van zich af te houden, maar slaagde glorieus en pakte zo zijn eerste overwinning in de Formule 1.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Pirelli
	© Pirelli

GP Hongarije 2021

Nog zo'n opvallende winnaar: Ocon in de Alpine. Waar de regen voor de nodige opschudding zorgde voorafgaand aan de race, was dat zeker het geval toen Bottas zich verremde bij bocht 1. Onder meer Perez en Leclerc konden daardoor niet verder, terwijl Verstappen de nodige schade opliep door de beuk.

Niet veel later werd de rode vlag gezwaaid en bij de herstart koos iedereen, behalve Hamilton, ervoor om droogweerbanden te halen, waardoor het meest bizarre scenario ontstond. De rode lichten gingen uit op de startgrid, terwijl alleen Hamilton daar stond. Ocon lag door alle commotie al op P3 en klom naar voren, terwijl Hamilton niet meer de Alpine-coureur kon bedreigen na zijn stop. Dat kwam onder meer door fantastisch verdedigend werk van zijn teamgenoot Fernando Alonso.

GP Saoedi-Arabië 2021

De spanning liep al aardig op tijdens het seizoen 2021 tussen de twee kemphanen Verstappen en Hamilton en dat kwam in Djedda tot een ultiem hoogtepunt. Eerst zette Mick Schumacher zijn Haas in de muur, waarna er opnieuw een rode vlag werd gezwaaid door meerdere crashes na de herstart.

Waar Verstappen en Hamilton al in aanvaring kwamen op Silverstone en op Monza, was dat opnieuw het geval in Djedda. Eerder probeerde Verstappen Hamilton van zich af te houden, maar daardoor kwam hij buiten de baan terecht. Toen Verstappen probeerde om zijn positie terug te geven, reed Hamilton tegen de achterkant van Verstappen aan en zo kwam er nog een extra dimensie bij in de intense strijd. Uiteindelijk won de Brit de race, met Verstappen op P2. Verstappen kreeg overigens nog een extra straf voor de touché. De stewards oordeelden dat hij Hamilton een brake test gaf.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Mercedes
	© Mercedes

GP Abu Dhabi 2021

De slotrace in 2021, een week na de controverse in Djedda, begon uiteindelijk met het ideale scenario voor de Formule 1 en alle fans daar: Verstappen en Hamilton gingen met hetzelfde aantal punten naar de Grand Prix van Abu Dhabi. Wie voor de ander finishte, werd wereldkampioen. Hele lange tijd was Hamilton dominant en Verstappen had een te grote achterstand op de Brit om de aanval in te zetten.

Maar toen was daar Nicholas Latifi die in ronde 53 zijn auto in de muur plantte, waardoor Verstappen een pitstop kon maken en op verse banden de aanval in kon zetten op Hamilton. Uiteindelijk werden de auto's die tussen de twee in zaten weggehaald en werd er nog een rondje geracet, tot grote woede van Toto Wolff. Bij de eerste de beste mogelijkheid haalde Verstappen Hamilton in en zo pakte de Nederlander zijn allereerste wereldtitel in de Formule 1.

GP Nederland 2023

Echt Nederlands weer hadden we nog niet gehad tijdens de eerste twee edities van de Grand Prix van Nederland sinds de terugkeer op de F1-kalender, maar in 2023 kregen we dat zeker wel. Het was nog droog bij de start van de race, maar luttele momenten later kwam de regen met bakken uit de hemel en dat schudde het hele veld op.

Na een droge race was kwam de regen opnieuw naar beneden tegen het einde van de race en dat zorgde opnieuw voor een nieuwe rangorde. Zhou knalde hard de muur in en dat zorgde samen met het hevige regenval voor een lange code rood. Uiteindelijk was Verstappen de dominante man, gevolgd door Alonso en Gasly die verrassend derde werd.

Welke race vind jij de mooiste van de afgelopen tien jaar? Laat het hieronder weten in onze poll!

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024