Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Todt kiest kant in rel rond eerste titel Hamilton: "Er is bewezen valsgespeeld"

Felipe Massa begon een juridische procedure tegen de uitkomst van het wereldkampioenschap in 2008, vooral vanwege de gemanipuleerde Grand Prix van Singapore. De Braziliaan voelt zich bestolen nu duidelijk is geworden dat de FIA in hetzelfde jaar al af wist van het bewuste crashen van Nelson Piquet jr. Jean Todt, de voormalige FIA-president, steunt Massa.

Hamilton massa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Formula 1

Wat is er ook alweer aan de hand? Felipe Massa liep in 2008 nipt de wereldtitel mis na een spannend gevecht met Lewis Hamilton, die zijn eerste titel pakte in de laatste bocht van de laatste race in Brazilië. Massa werd dat jaar 'slachtoffer' van een tumultueuze Grand Prix van Singapore, waar hij na veel incidenten buiten de punten eindigde. Later zou blijken dat Renault-coureur Nelson Piquet jr. expres was gecrasht om zijn teamgenoot Fernando Alonso aan de zege te helpen.

Dat kwam in 2009 naar buiten, maar veertien jaar later werd ook bekend dat de FIA al in 2008 zelf af wist van het incident. Massa voelde zich bestolen en startte een juridische procedure om alsnog de wereldtitel op te eisen. De voormalige Ferrari-coureur vindt dat de GP van Singapore uit de uitslagen geschrapt had moeten worden en wordt daarin gesteund door Jean Todt, de voormalige FIA-president.

"Dit is een speciale zaak", vertelt Todt bij L'Equipe. "Er is bewezen valsgespeeld waar we later achter kwamen. De regel is dat het kampioenschap op 31 december klaar is en dat we daarna niets meer veranderen. In het geval van de Singapore-zaak kwamen de bewijzen pas een jaar later. De sancties die de FIA oplegde zijn voor mijn komst (in 2009 red.) toegepast en ook nog weggehaald door het juridische hof in Parijs."

FIA wist eerder van het incident af

De bewijzen kwamen dan wel in 2009, volgens Todt wisten de hoge heren er al veel eerder vanaf. "Volgens Bernie Ecclestone, Max Mosley, mijn voorganger bij de FIA, en wedstrijdleider Charlie Whiting wisten zij vanaf het begin hier al van. Toen ik FIA-president werd, werd ik daar niet op de hoogte van gebracht. Dat ik erachter kwam dat ze het voor 31 december al wisten, verandert de zaak."

En zo komt Todt tot de volgende conclusie. De Fransman geeft Massa een goede kans. "Helaas zijn Charlie en Max overleden, maar achteraf gezien hadden we het resultaat van de GP van Singapore moeten schrappen. Het is een nieuw feit, als het waar is en te verifiëren valt, dat de organisatoren van het kampioenschap ervan wisten."

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Toekomst Newey's manager hint op zijn volgende stap na Red Bull-vertrek