Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Gefrustreerde Lawson moet vanaf de zijlijn toekijken: "Hopelijk komen er kansen"

Hij had dit seizoen maar wat graag in de Formule 1 gereden, maar de realiteit is dat Liam Lawson als reserverijder voor Red Bull en RB moet toekijken hoe de andere coureurs het doen. En dat zit de Nieuw-Zeelander niet lekker.

Lawson Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hij beleefde vorig seizoen totaal onverwacht zijn F1-debuut op Zandvoort, nadat Daniel Ricciardo zijn pols brak tijdens een vrije training. Uiteindelijk zou Liam Lawson vijf races rijden als vervanger van Ricciardo en daarin liet de Nieuw-Zeelander zien klaar te zijn voor een vaste plek op de F1-grid. Er werd gesproken dat Lawson al dit seizoen een stoeltje zou krijgen bij RB, het voormalige AlphaTauri. Maar Yuki Tsunoda en Ricciardo kregen toch de voorkeur.

Zonder debutanten ging het 2024-seizoen van start, met Lawson wel aanwezig als reserverijder voor zowel Red Bull als RB. Gaan we hem in 2025 wel bij een van de teams in actie zien als vaste rijder? "Eerlijk gezegd is er geen vaste tijdlijn uitgestippeld voor mijn toekomst", zegt Lawson in gesprek met Speedcafe. "Er is niets in beton gegoten over mijn toekomst. Voor mij gaat het erom dat ik er klaar voor ben en hopelijk komen er kansen."

Van de twee vaste rijders bij RB, maakte vooral Daniel Ricciardo een slechte indruk bij de eerste twee races van het seizoen. Red Bull-adviseur Helmut Marko kwam zelfs al met een waarschuwing aan het adres van de Australiër. In de RacingNews365-podcast werd zelfs al de verwachting uitgesproken dat Lawson dit seizoen nog wel eens een aantal races gaat rijden als vervanger van de teleurstellende Ricciardo.

Geen rookie-test voor Lawson

Omdat Lawson vorig seizoen vijf races reed, komt hij ook niet meer in aanmerking voor de zogenaamde rookie-tests, waarbij teams verplicht zijn om jonge coureurs een kans te geven in een vrije training. Alleen coureurs met minder dan drie F1-starts komen hiervoor in aanmerking. Hierdoor wordt Lawson verplicht om echt vanaf de zijlijn toe te kijken. "Ik voel me nog steeds een rookie", reageert hij hierop. "Het zal dit jaar dus vooral simulatorwerk zijn en dan naar alle races gaan met het team als reserve", schetst Lawson zijn programma.

De ervaring die hij vorig jaar heeft opgedaan, heeft zijn moraal wel een flinke boost gegeven. "Het geeft je natuurlijk veel vertrouwen. Elke coureur, in ieder geval op dit niveau, heeft genoeg zelfvertrouwen om in de Formule 1 te rijden. Dat moet je ook wel hebben om zelfs maar in de buurt te komen."

Voor Lawson is de situatie nu dus anders. "Ik stelde me natuurlijk altijd voor hoe het zou zijn om in de Formule 1 te rijden. Nu ik weet hoe het is, is het een ander perspectief. Ik heb er vorig jaar een klein voorproefje van gehad. Het maakt het zeker frustrerender", sluit Lawson af over het feit dat hij nu dus gedwongen vanaf de zijlijn moet toekijken.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China