Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Voormalig F1-teambaas spreekt zich uit over Red Bull-toekomst Perez

Sergio Perez nam een groot risico in Miami, waarmee hij teamgenoot Max Verstappen bijna uitschakelde vlak na de start. Maar hoe zit het eigenlijk met de toekomst van de Mexicaan? Voormalig teambaas Otmar Szafnauer sprak tegenover RacingNews365 over de kansen van Perez.

Perez Verstappen close up
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sergio Perez rekent er zelf op dat hij volgend seizoen nog bij Red Bull blijft, ondanks het feit dat hij Max Verstappen bijna van de baan duwde tijdens de laatste race in Miami. De Mexicaan startte vanaf de vierde plaats, maar hij werd door Carlos Sainz al snel bestempeld als 'de torpedo' naar aanleiding van zijn kamikazeactie in bocht 1.  Hij kwam teamgenoot Max Verstappen tegen, maar het voorval eindigde gelukkig met een sisser. Het contact bleef net uit en daarmee voorkwamen de twee heren ook een desastreus resultaat voor het team.

Het incident had veel weg van de start van zijn thuisrace in Mexico vorig jaar, want ook daar toverde hij een gewaagde actie uit zijn hoge hoed in de eerste bocht. Tijdens het remmen kwam hij de Ferrari-bolide van Charles Leclerc tegen en dat eindigde al snel in tranen voor de Mexicaan. In Miami had het dus ook zo kunnen eindigen, maar Otmar Szafnauer, de voormalig teambaas van Force India, Aston Martin en Alpine, benadrukt in de gloednieuwe podcast van RacingNews365 dat hij de aanpak van Perez wel begrijpt. "Hij kwam ermee weg, maar dat snap ik wel." 

"Hij stond vierde op de grid en de snelste manier om van plek vier op te klimmen naar plek drie of twee is bij de start. Als je dat dan niet doet wordt het inhalen alsmaar lastiger, want dan moet je jezelf zo opstellen dat het kan. Het duurt dan langer en je moet wachten op DRS, dat soort dingen. Bij de start kun je wel een paar plaatsen goedmaken en dat doen veel coureurs dan ook. Uiteindelijk bleek dat hij niemand had geraakt. Max misschien een beetje, maar dat zag ik verder niet. Daarna kwam hij wel goed weg en leverde hij een solide prestatie waar hij vierde mee werd." 

Werkende combinatie

Zijn vierde plek was dus genoeg om de tweede plek in het coureurskampioenschap te behouden, al kijkt hij op dit moment wel tegen een achterstand van 33 punten aan ten opzichte van Max Verstappen. Hij heeft echter maar vijf punten voorsprong op Leclerc terwijl de Grand Prix van Emilia Romagna al om de hoek komt kijken. Szafnauer erkend daarom wel dat Perez 'moet presteren om zijn drive voor volgend seizoen te behouden'. 

Het contract van Perez loopt eind 2024 af, maar volgens de voormalig teambaas moet het wel duidelijk zijn wie vanaf 2025 dat stoeltje verdient. "Ik denk dat Checo een geweldige nummer twee is voor Max. Als hij eenmaal op zijn plek zit maakt hij geen fouten, hij staat nu tweede in het kampioenschap en daar wil je hem als team hebben. Hij heeft dit jaar, en vooral richting het einde van vorig jaar, echt een tandje bij kunnen zetten. Nu doet hij weer wat Red Bull van hem verwacht, dus we moeten afwachten hoe dat in de toekomst gaat." 

Szafnauer weet ook dat Red Bull niet stil lijkt te zitten, dus dat belooft veel goeds volgens de voormalig teambaas. "Ik hoorde al dat er een upgrade in de pijpleiding hebben zit voor Imola, dus de volgende race. Dan zal het heel interessant worden om te zien hoe die upgrades werken en hoe Max en Checo daar presteren met die nieuwe aanpassingen. Ik denk wel dat Checo dan volgend jaar nog bij Red Bull rijdt, want hij doet het gewoon goed. Als ik die beslissing moest maken zou ik hem behouden, want de combinatie werkt. Er komen volgend jaar geen grote veranderingen in de reglementen, dus als die combinatie werkt zou ik niets veranderen."

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"