Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Toen Bottas er wel pap van lustte en zijn beste F1-race reed in Australië

17 maart 2024 is het vijf jaar geleden dat Valtteri Bottas de beste race uit zijn Formule 1-carrière reed. De Fin won op glorieuze wijze de Grand Prix van Australië en had na de race wat mooie uitspraken in huis. Het wondermiddel? Pap.

Bottas 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2019 vond de seizoensopener van de Formule 1 in Australië plaats. Lewis Hamilton pakte voor de zesde keer op rij poleposition in Melbourne, maar zou op de tweede plaats eindigen. Dat was hem in 2016, 2017 en 2018 ook al overkomen, maar deze 'nederlaag' was anders dan alle anderen. In 2016 verprutste Hamilton zijn start, terwijl hij in de twee jaren daarna op strategie werd verslagen door Sebastian Vettel.

Nu moest Hamilton met Valtteri Bottas 2.0 dealen. De Brit werd bij de start afgetroefd door Bottas en zag zijn teamgenoot aan de horizon verdwijnen. Hamilton werd op ongekende wijze afgestraft door een ontketende Bottas, die met een voorsprong van meer dan twintig seconden over de meet kwam.

'To whom it may concern...'

Bottas kende een moeilijk jaar in 2018. De Fin won geen enkele race, zag lijdzaam toe hoe Hamilton de titel pakte en werd door teambaas Toto Wolff bestempeld als "Hamiltons wingman". Dat viel niet in goede aarde bij Bottas, die aan het einde van het seizoen met de ziel onder de arm door de paddock liep. Maar hij sloeg terug in 2019. Bottas had zijn baard laten staan en maakte op keiharde wijze korte metten met zijn criticasters.

Bottas vloog over het Albert Park Circuit en begon 2019 met de race van zijn leven. Oké, Hamilton had wat schade aan zijn vloer omdat hij hard over een kerbstone reed, maar dat deed niets af aan de prestatie van Bottas. Hij reed de gehele race aan de leiding, op twee rondjes na, en pakte de zege met de grootste winstmarge uit zijn carrière. 20,8 seconden, ga er maar aan staan.

De Fin had na de race ook nog een gedenkwaardige boodschap in huis. Op de radio riep Bottas de volgende woorden: "to whom it may concern, f*ck you." Nadien kreeg hij op het podium van Mark Webber ook nog eens de vraag wat hij had ontbeten. Zijn gortdroge reactie? "Pap."

Het zou hem een mooie status op social media opleveren. Bottas werd de 'papmeester' genoemd en een Twitter-account vroeg voor elke race of hij zijn dagelijkse portie wel had gehad. Bottas 2.0 zou over een heel seizoen alleen niet in staat zijn om Hamilton uit te dagen. De coureur was de beste tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en had zo twee keer gewonnen na vier races, maar uiteindelijk was Hamilton een maatje te groot. De Brit won zes van de volgende acht races en greep zijn zesde wereldtitel in de Formule 1.

Maar Bottas schreef wel geschiedenis in Melbourne. Hij werd de eerste coureur die een punt voor de snelste ronde wist te pakken sinds Maurice Trintignant tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in 1959.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Hamilton Ziet Ferrari-komst Newey wel zitten