Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tops en flops van GP Azerbeidzjan: krijgt Bottas stiekem hulp?

De vrijdag in Bakoe was krankjorum, de zaterdag onvergetelijk. En ohja, er werd op zondag nog een wedstrijd afgewerkt. Valtteri Bottas raasde naar zijn tweede van 2019 en Ferrari leed haar vierde nederlaag. Er waren uitblinkers in Azerbeidzjan, maar ook tegenvallers.

Tops Wat zit er in vredesnaam in het eten van Valtteri Bottas ? Na een snaarstrakke overwinning in Australië flikte de gedoodverfde nummer twee van Mercedes het in Azerbeidzjan opnieuw om een Grand Prix-zege in zijn zak te steken, nota bene voor de grijpgrage klauwen van Lewis Hamilton weg. Het winterse overdenken van vroegere zonden ging, zoals Bottas erkende, gepaard met een flinke scheut alcohol. Die Finse aanpak heeft blijkbaar gewerkt, want Bottas is op oorlogspad. De concurrentie – correctie, Hamilton – is meer dan gewaarschuwd. Of heeft Nico Rosberg toevallig het één en ander ingefluisterd? Dat het Baku City Circuit een kolfje naar de hand van Sergio Perez is, was al een tijdje bekend. De Mexicaan stond immers in 2016 en 2018 op het podium in Azerbeidzjan. De vijfde startplaats van dit jaar was uiteraard te danken aan het wegvallen van Pierre Gasly en Charles Leclerc, maar uiteindelijk stond-ie er toch maar mooi. Plek zeven leek voor Perez het hoogst haalbare, tot Gasly de strijd moest staken. Acht waardevolle punten voor de Mexicaan én voor Racing Point. Lawrence Stroll mag in zijn handjes knijpen met zo’n coureur. In Australië waren ze dolblij met een Q3-plek voor Lando Norris, in Bahrein werden acht punten binnengehengeld door dezelfde rijder. Na het teleurstellende optreden in China wilde McLaren niets liever dan flink scoren in Bakoe en dat was precies wat Norris en Carlos Sainz deden. De Spanjaard nam het voortouw met een zevende plek, zijn Britse teammaat sloot keurig aan op P8. Tien punten in de tas, waardoor McLaren er inmiddels achttien heeft. Echter, don’t believe the hype yet , McLaren moet nog bewijzen constant te kunnen zijn: vorig jaar stond de teller na vier races immers al op 36 punten!

Flops De wedstrijdleiding had het maar druk met Pierre Gasly . En eerlijk is eerlijk, de Franse Red Bull-coureur verpestte zijn kansen op het moment dat het weekend koud was begonnen. Het missen van de weegbrug was gewoonweg dom en vanaf dat moment kon Gasly niets anders doen dan het uitvoeren van de Red Bull-plannetjes, waardoor hij driemaal werd gesommeerd vanuit de pits te starten en een gridstraf van vijf plekken aan zijn broek kreeg. In de race kapte zijn bolide er pardoes mee. Snel vergeten en naar Barcelona. Haas gaf van tevoren aan dat het in Azerbeidzjan waarschijnlijk hopeloos achter de feiten aan zou rijden en de charismatische Guenther Steiner kreeg vanaf de eerste ronden die zijn coureurs op vrijdag reden, gelijk. Naast Haas zakte er echter nog een team finaal door het ijs: waar Cyril Abiteboul op vrijdag blufte door te roepen dat Renault significant beter presteert dan in 2018 (‘we staan immers nu al op P4’) daar kon de Fransman met het schaamrood op de kaken Bakoe verlaten. Renault is na een droevig optreden gezakt naar P7. Hoelang slikt de directie van het merk de praat van Abiteboul nog? De grootste verliezer van het Azerbeidzjaanse weekend is, zonder twijfel, Williams . Eerst sloeg een losgeraakte putdeksel het chassis van George Russell aan gruzelementen, een dag later ramde Robert Kubica – die het wederom moest afleggen ten opzichte van zijn teammaat – zijn wagen hard in de muur. En dat alles, terwijl Williams toch al niet in het meest rustige vaarwater bivakkeert. Benieuwd naar de hoeveelheid uren slaap die Claire Williams afgelopen weekend heeft gemaakt..

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'