Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
René Lammers

Toptalent René Lammers start zijn avontuur richting F1: "Als Ferrari je scout, dan weet je het"

Na een zeer succesvolle kartperiode maakt jong talent René Lammers zich klaar voor het echte racewerk: de overstap naar de single seaters. RacingNews365 sprak met vader Jan Lammers over de volgende stap in de autosportcarrière van de Nederlander.

Rene Lammers Ferrari Driver Academy Scouting Camp
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

De kartcarrière van René Lammers kan op zijn zachtst gezegd bestempeld worden als een geslaagde periode: met de Europese karttitel en de tweede plaats in het wereldkampioenschap sluit de vijftienjarige Nederlander de eerste jaren in de racerij zeer goed af. Sterker nog, daar bleef het niet bij qua onderscheidingen.

Na de titel, de zilveren plak en een aantal bonussen maakt René zich klaar voor de volgende stap in zijn autosportcarrière. Het nog serieuzere werk, de autosport. Vader Jan Lammers legt in gesprek met RacingNews365 uit wat we kunnen verwachten van zijn zoon, misschien zelfs bij het iconische Ferrari. "Het gaat nu heel erg goed."

"René is nu bezig met de Formule 4, want de karttijd heeft zo'n beetje zijn einde bereikt. Daar hebben we onze doelen bereikt en sluit hij zijn kartperiode af terwijl hij op nummer één staat in de FIA World Ranking, dus ja, gewoon een fantastische afsluiter! We kunnen terecht zeggen: in het karten is hij geslaagd."

"We gaan nu door naar de volgende stap, dat is de overgang naar de auto's. In dit geval de Formule 4. Op basis van zijn beste acht resultaten heeft hij de eerste plaats op de ranglijst van het OK (kart) kampioenschap en tot onze eigen verrassing is hij FIA rookie van het jaar geworden én is hij uitgenodigd voor de uitreiking van de beste buitenlandse rijder in Italië."

Na de kartperiode gaat Lammers op zoek naar de volgende uitdaging, waarbij hij hulp krijgt van een van de grootste merken ooit in de autosport. "Hij is gescout door Ferrari. Die hebben geen Formule 4, 3 en 2-teams, dus áls je wordt gescout door Ferrari, dan weet je waar het over gaat...", zegt Lammers, met een duidelijke verwijzing richting het ultieme doel: de Formule 1.

Ferrari dat meewerkt aan de jeugdopleiding van je kind... je kunt begrijpen dat dat iets heel erg moois is.

- Jan Lammers

Ferrari Driver Academy

René werd uitgenodigd om langs te komen bij de Ferrari Driver Academy, waar hij een aantal dagen meedraaide. Hij is nog niet opgenomen in het juniorprogramma: dat horen ze later. Lammers vervolgt: "Als je daar een overeenkomst mee aangaat, dan is het ook gelijk een overeenkomst voor de lange termijn. Om die reden hebben ze een aantal scoutingkampen om je vaardigheden in kaart te brengen."

"Niet alleen op snelheid: je wordt he-le-maal uitgeperst. Fysiek, mentaal, intellect, reactie en daarnaast natuurlijk het rijden, kwalificeren en alles wat daar mee te maken heeft. Van alles onderga je daar. Het eerste deel heeft hij achter de rug, het tweede deel heeft hij binnenkort."

Lammers senior verwacht nog voor het einde van het jaar meer te weten, maar laat het allemaal vooral op René afkomen. "Ik kan op dit soort dingen niet vooruit lopen, want alles hangt uiteindelijk samen met wat je presteert. Als hij presteert en hij wordt geselecteerd, dan gaan we er volop mee aan de gang. Als hij niet presteert, dan valt het al snel in duigen. Op de korte termijn is het natuurlijk super dat Ferrari met ons deze kant bekijkt, maar het is geen eindpunt. Dit is nog maar het begin!"

"Daarnaast, als je dit soort resultaten in het karten behaalt, dan merk je wel dat er vanuit de hele top van de autosport belangstelling is. We worden echt niet zomaar weggestuurd, dus dat is altijd mooi. Wat Ferrari betreft: ze zullen altijd in de autosport actief zijn en bieden ons de mogelijkheid om bij de beste F4-, F3- en F2-teams te kunnen komen. Met de FDA heb je altijd goede relaties met de topteams."

"Een dergelijke volwaardige partner en een team als Ferrari dat meewerkt aan de jeugdopleiding van je kind... je kan begrijpen dat dat iets heel erg moois is."

Midden: René Lammers op de bovenste trede van het podium.

De volgende stap voor René Lammers

Vader Jan, zelf ook absoluut geen onbekende in de autosportwereld, blijft à la Jos Verstappen nog wel even betrokken bij de carrière van René. "Constant, eigenlijk nog steeds. Ik doe de onderhandelingen en de strategische opstellingen enzovoorts. We zijn al een jaartje of zeven bezig, dat was altijd al wel het plan. We zitten er helemaal goed bij."

Zoals gezegd is de volgende stap de Formule 4. Daar is al een duidelijk plan over: "Rond is het nog niet helemaal, maar we weten wat we gaan doen. De contouren liggen er, maar voordat alles signed, sealed en delivered is, treden we nog niet met iets naar buiten. We gaan nu de vertaling aan naar de autosport."

"De mannen waar hij in het karten tegen heeft gereden, die hebben een succesvolle stap omhoog gemaakt. Ze lijken het goed te doen, dus het zou me sterk verbazen als René niet mee kan komen bij de volgende stap", aldus de nu al zeer trotste vader.

			© Ferrari
	© Ferrari

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Ferrari

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

31 reacties

Viaplay

Unibet
x
'Bizar' Albon doet boekje open over rijstijl Verstappen: "Het is bizar"