Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Toro Rosso van plan 'op termijn' Japanse coureur aan te nemen

Daniil Kvyat, een Rus, en Alexander Albon, volgens zijn rijderslicentie een coureur uit Thailand, moeten de kar in 2019 trekken voor het team van Toro Rosso. De Italiaanse stal heeft zodoende een compleet ander rijdersduo dan dat ze in 2018 had. Motorfabrikant Honda zou graag een Japanse coureur achter het stuur van een van de wagens van Toro Rosso zien, maar die vlieger gaat voor het volgende F1-seizoen (nog) niet op.

Teambaas Franz Tost erkent dat er wel gesprekken gaande zijn. Honda stond er in het verleden om bekend om Japanse rijders via het Formule 1-team waarmee samen werd gewerkt hun entree in de koningsklasse te laten maken. Zo konden onder meer Satoru Nakajima (via Lotus) en Takuma Sato (via Jordan) de laatste stap richting de Formule 1 zetten.

"Het staat duidelijk op onze agenda om een Japanse coureur toe te voegen aan het team", geeft Tost in gesprek met Speedweek ruiterlijk toe. "Wie dat zal zijn, of wanneer dat zal zijn, hangt af van de prestaties van de Japanse rijders in de diverse klassen", verklapt de Oostenrijkse teambaas. Het is geen geheim dat motorpartner Honda zeer gecharmeerd is van Naoki Yamamoto, maar de 30-jarige zou naar verluidt liever in Japan blijven. In de persoon van Yuki Tsunoda (18) is er een jonge Japanner opgenomen in het Red Bull Junior Team, voormalig Formule 2-coureur Nirei Fukuzumi wordt gesponsord door zowel Honda als Red Bull. Van deze drie Japanners heeft enkel Yamamoto voldoende punten gescoord om in aanmerking te komen voor een superlicentie. In het volgende Formule 1-seizoen treedt Toro Rosso aan met een oude bekende en een debutant in de Formule 1. Daniil Kvyat mag na ruim een jaar afwezigheid zijn comeback op het hoogste niveau maken, Alexander Albon krijgt de kans zich te bewijzen. "Daniil heeft nog een rekening te vereffenen in de Formule 1", weet Tost. "Hij is inmiddels veel beter dan dat hij in 2017 was. Daniil heeft ontzettend veel geleerd in het voorbije jaar", wijst de Oostenrijkse teambaas van Toro Rosso op de werkzaamheden die Kvyat als testcoureur van Ferrari uit mocht voeren. "Hij is volwassen geworden en bovendien enorm gemotiveerd." Waar Kvyat in genade werd teruggehaald door Toro Rosso, daar is Albon in feite eveneens een oude bekende. De Britse Thai (22) was in het seizoen 2012 onderdeel van het juniorteam, waaruit hij werd geschrapt na tegenvallende resultaten. "Alex heeft zich dit jaar kranig staande gehouden in een zeer competitief Formule 2-veld. Hij is ongelooflijk snel en nog steeds erg jong, 22 jaar oud. Dat betekent dat hij perfect in het Toro Rosso-plaatje past. Alex eindigde als nummer drie in het Formule 2-kampioenschap en ik ben ervan overtuigd dat hij ons positief kan verrassen." In het afgelopen seizoen reden Pierre Gasly en Brendon Hartley voor Toro Rosso. Waar Gasly de overstap mag maken naar 'grote broer' Red Bull Racing, daar valt het Formule 1-doek voor Hartley. Tost is daar kort over. "Tsja, vier punten (scoorde Hartley, red.). Daar valt verder niet zo heel erg veel meer over te zeggen."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi