Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Franz Tost

Tost pleit voor meer geduld met Tsunoda: "Verstappen had dat ook nodig"

AlphaTauri-teambaas Franz Tost zou graag zien dat Yuki Tsunoda genoeg tijd geboden wordt om aan te tonen dat hij het wel degelijk verdient om langdurig in de Formule 1 actief te zijn. Volgens Tost hebben zelfs de beste coureurs, waaronder ook Max Verstappen, die tijd nodig gehad.

Verstappen Tsunoda
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Honda F1

AlphaTauri-teambaas Franz Tost is van mening dat Red Bull-pupil Yuki Tsunoda zeker drie jaar in de Formule 1 nodig heeft, voordat er een eerlijk oordeel over zijn talent kan worden geveld. Tsunoda, met 21 lentes op de teller de jongste F1-coureur, kende een wisselvallig debuutseizoen in 2021.

Hij werd negende in zijn allereerste race en vierde in de laatste race van het seizoen, maar gedurende het seizoen bouwde hij de reputatie op van iemand die regelmatig crasht en die fel van leer trekt over de boordradio.

Dat soort momenten deed menigeen vermoeden dat hem geen lang leven in de F1 beschoren zou zijn, zeker gezien het feit dat in de coulissen veelbelovende jongens als Juri Vips en Liam Lawson klaarstaan. Maar Red Bull besloot Tsunoda in de auto te houden voor nóg een seizoen naast Pierre Gasly.

"Hij heeft net zijn eerste seizoen achter de rug, Pierre is nu bezig aan zijn vijfde seizoen. Je mag niet van een coureur verwachten dat hij in zijn eerste seizoen al dezelfde mate van constantheid laat zien", aldus Franz Tost in een exclusief interview met RacingNews365.

Ook Verstappen had tijd nodig

In een ideale wereld krijgen alle Red Bull-junioren wat hem betreft drie jaar de kans om zich te bewijzen, iets waar ook Max Verstappen in zijn tijd van had kunnen profiteren, claimt Tost: "Natuurlijk zijn er uitzonderingen op alle regels", hintend naar Verstappen die van de F3 rechtstreeks naar Toro Rosso ging en na één jaar rechtstreeks naar Red Bull.

"Max won toen echter de eerste race voor Red Bull in Barcelona dankzij een crash tussen de beide Mercedessen, maar het heeft hem wel enige tijd gekost om echt te settelen binnen dat team. Nadat hij Toro Rosso had verlaten, vonden er nog wat incidenten plaats, wat aantoont dat hij meer tijd nodig had om te leren."

Nu echter is Verstappen de tweede Red Bull-wereldkampioen in de Formule 1 en wordt hij alom geroemd om zijn volwassenheid. Voor Tost komt dat echter niet als een verrassing: "Dit zag ik al aankomen, want bij ons in het team al was hij behoorlijk volwassen", aldus de Oostenrijker, die goed weet wie Verstappen jr. daarvoor moet bedanken, namelijk Verstappen sr.

"Je kan natuurlijk hierover roepen dat volwassenheid iets is wat je wel of juist niet in je hebt, maar als je iemand naast je hebt die heel goed is en je de juiste lessen leert, dan is niets meer nieuw. En dat zal met vallen en opstaan zijn gegaan, want Jos is echt de makkelijkste niet. Dit is, zeker weten, voor mij één van de redenen waarom Max mentaal zo sterk is en waarom hij zo'n goede performance laat zien."

Tost houdt vertrouwen in succescarrière Tsunoda

Verstappen, maar ook Sebastian Vettel, heeft de lat voor alle Red Bull-junioren hoog gelegd. Tsunoda lijkt nu echter de tijd gegund te worden om te groeien naar de coureur die Tost in hem ziet. 2022 is wat dat betreft rustig begonnen. Er deed zich aan zijn kant van de pitbox geen drama voor en in de enige race waarin hij zonder technische problemen kon deelnemen, pakte hij punten.

"Ik hoop dat hij dit jaar op meer constante basis snel zal zijn. Er zullen nog wel crashes en dat soort zaken volgen, maar daarom zeg ik ook altijd dat je drie jaar nodig hebt om iemand echt goed op te leiden", aldus Tost.

"Het eerste jaar staat daarbij zelfs volledig in het teken van leren, waarbij het niet enkel om het rijden gaat. Dat is eigenlijk nog het makkelijkste van alles. Het gaat ook om het hele technische aspect, de marketing, de pers. Elk weekend word je geconfronteerd met wéér een nieuwe situatie."

"Ik ben ervan overtuigd dat Yuki het waar gaat maken, net zoals ik ervan overtuigd ben dat hij een succesvolle toekomst tegemoet gaat."

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Yuki Tsunoda

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Radiotranscript Stilte Verstappen en irritatie Perez bij interne Red Bull-strijd om snelste ronde