Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Tost waarschuwde Tsunoda voor F1-toekomst na grove fout

Na de onhandige botsing van Yuki Tsunoda met teamgenoot Pierre Gasly op Silverstone was AlphaTauri-teambaas Franz Tost allesbehalve tevreden en voerde hij een stevig gesprek met de Japanner.

Franz Tost legt uit hoe hij Yuki Tsunoda in zijn kantoor riep en hem waarschuwde over zijn F1-toekomst na de botsing met teamgenoot Pierre Gasly. Het AlphaTauri-duo reed tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in de punten toen de Japanner voor een inhaalactie ging op Gasly en de Fransman raakte. Gasly kon de race uiteindelijk niet uitrijden door schade die hij bij de botsing had opgelopen en Tsunoda kwam door de crash als laatste over de finish op P14. Ook Max Verstappen was indirect de klos door de botsing, doordat een brokstuk van de AlphaTauri onder de vloer van de Nederlander vast kwam te zitten waardoor hij 20 procent downforce verloor. Het bleek een bijzonder kostbaar incident voor AlphaTauri, want in het daaropvolgende weekend tijdens de Grand Prix van Oostenrijk had het team moeite met het vinden van snelheid en gingen ze opnieuw met lege handen naar huis.

Tsunoda moet 'gedisciplineerder en geduldiger' zijn

Terugkijkend op het drama op Silverstone, vertelt Tost hoe hij Tsunoda in een stevig gesprek na de race zijn mening duidelijk maakte. "Het was een nachtmerrie voor het team", laat Tost weten aan de media, waaronder RacingNews365. "We lagen op positie zeven en acht en we wisten dat Silverstone moeilijk voor ons was. Desondanks lagen we echt op goede posities. Maar Yuki werd een beetje te ongeduldig, probeerde Pierre uit te remmen, verloor de achterkant en crashte tegen hem aan." "Meteen na de race heb ik Yuki naar mijn kantoor geroepen en hem verteld dat dit absoluut niet kan en dat hij gedisciplineerder en geduldiger moet zijn. Dit was niet de eerste botsing tussen teamgenoten en zal ook niet de laatste zijn. Hopelijk bij ons wel, want we hebben dit in de geschiedenis van de F1 al een paar keer gezien. Desalniettemin moet dit op welke manier dan ook voorkomen worden."

"Als Tsunoda presteert, dan blijft hij"

Tussen de Britse en Oostenrijkse Grand Prix-weekenden beschreef Red Bull-baas Helmut Marko Tsunoda als Red Bull's 'probleemkind' . Hij onthulde ook dat Red Bull een psycholoog heeft geregeld om met de 22-jarige coureur te werken aan zijn problemen zoals zijn radio-uitbarstingen, waarin hij enorm veel scheldt." Tost gaf zijn mening over Tsunoda's huidige mentaliteit en aanpak en zei: "Ik hou van probleemkinderen, omdat dit de kinderen zijn die er nog iets van kunnen maken. Ik hou niet van de 'brave kinderen'. Yuki heeft een fout gemaakt; dat weet hij en hij zal er aan werken. Hij zit nog in zijn ontwikkelingsfase. Hij is snel en zal het op zijn eigen manier doen. Het heeft een beetje tijd nodig." Op de vraag wat Tsunoda moet doen om zijn zitje bij AlphaTauri voor een derde seizoen te behouden gaf Tost een eenvoudig antwoord. "Als hij doorgaat zoals hij gedurende het seizoen heeft gedaan, afgezien van het crashen, denk ik dat hij een goede kans maakt om bij ons te blijven." "Het hangt van hem af. Als hij goed presteert, zal hij blijven. Als hij niet goed presteert, ligt hij eruit. Zo makkelijk is het."

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap