Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Tot de tanden bewapend Ferrari vecht vooral tegen zichzelf

Het had hét seizoen van Ferrari moeten worden, maar het seizoen werd een grote deceptie. Onrust binnen het team, een falend ontwerp en rivaliteit tussen de coureurs zorgden voor een alles behalve maximaal resultaat.

Vettel Leclerc
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Singapore GP Pte. Ltd

Als grote favoriet reisde het team van Ferrari in maart af naar de seizoensopener in Melbourne, Australië. Tijdens de wintertests lieten Sebastian Vettel en Charles Leclerc een uitstekende indruk achter en concurrent Mercedes speelde verstoppertje. Gesuggereerd werd dat de rode brigade zelfs een halve seconde los zou zijn van de rest van het veld, maar niets bleek minder waar.

Uiteindelijk werd Ferrari gedeclasseerd door Mercedes en veroverde het slechts drie zeges, ondanks dat het negen maal een coureur had die vanaf poleposition mocht starten. RacingNews365 blikt samen met Tim en Tom Coronel terug op het seizoen van Ferrari.

"Het is aan de ene kant wel grappig wat er allemaal gebeurde. Chaos? Zo kan je het misschien wel noemen. Een ding is zeker, het geeft wel charme aan de sport", aldus Tim Coronel.

Met kersverse teambaas Mattia Binotto en nieuwkomer Charles Leclerc hoopte Ferrari op vernieuwing. Tom Coronel zag echter te veel veranderingen binnen de Italiaanse renstal. "De auto die er dit seizoen stond was niet van de baas van dit jaar. Aan het begin van het seizoen liep hij nog te paraderen, terwijl hij nog niets had gedaan."

"Binotto heeft gezegd dat het falen van dit seizoen aan vorig jaar lag toen de auto ontwikkeld werd. Met andere woorden: 'Het ligt niet aan mij, ik was er niet bij'.", merkt F1-journalist Ruud Dimmers op.

Ferrari wist met Leclerc bijna de tweede GP van 2019, die in Bahrein, te winnen. Motorische problemen gooiden echter roet in het eten. Ook later in het seizoen verging het Ferrari vaak slecht. Een combinatie van technische en persoonlijke fouten en een gebrek aan downforce zorgden ervoor dat Mercedes en Max Verstappen constanter presteerden.

"Als er een beetje druk op komt, dan komt er meteen een nieuwe teambaas. Belangrijk is dat ze rust creëren. Bij McLaren was het ook een bende, maar daar is de rust nu terug en die zijn weer aan het klimmen. Zonder goede fundering kan je geen huis bouwen, dat is het probleem van Ferrari", concludeert Tom Coronel.

Tekst gaat verder onder de foto.

			© Ferrari
	© Ferrari

De prijzen worden pas aan het einde van het seizoen verdeelt en niet na de wintertests, merkt Dimmers op. "Het is ieder jaar zo dat Ferrari de 'winterkampioen' is en ze volgens de Italiaanse media ook al direct wereldkampioen zijn. Dan komen ze in Australië aan en valt het altijd tegen. Als het team ups en downs heeft dan breekt er meteen paniek uit, want als er twee races niet gewonnen is dan zijn alle grote Italiaanse kranten vernietigend."

De interne machtsstrijd tussen Leclerc en Vettel hield de gemoederen binnen Ferrari ook bezig. Dimmers vond vooral de strijd tussen beide coureurs en het gebrek aan teamleiding zeer bijzonder: "Vanaf de eerste race was het al de vraag wie er de kopman was en of de een aan de kant moest voor de ander. Uiteindelijk hebben ze er 21 races over gedaan, reden ze elkaar in Brazilië van de baan, en weten ze het nog niet! Ik ben heel benieuwd hoe dat volgend seizoen gaat."

Tom Coronel serveerde Sebastian Vettel al af, zo zou zijn carrière als topcoureur er nu echt opzitten. Moet hij tweede rijder worden achter Leclerc? "Je hebt gezien dat vers bloed werkt. Je moet gewoon een jonge jongen hebben en zet die er maar in. Die gasten krijgen helaas de kans niet. Pak een type als George Russell, zet hem in die Ferrari en hij is zeker net zo snel als Leclerc."

Luister hieronder naar de laatste F1-podcast van RacingNews365 van dit seizoen. Met gewaagde uitspraken over 2020 is de podcast met o.a. de gebroeders Coronel meer dan het luisteren waard.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Sebastian Vettel

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez