Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

Totale chaos na regendruppels in F2-race Zandvoort: titelkandidaten verpesten het een voor een

Op een opdrogende baan is het een chaotische bende in Zandvoort tijdens de F2-race op zondagochtend.

Verschoor Zandvoort 2023 F2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In de minuten voor de start van de F2-race regent het op Circuit Zandvoort en dreigt er nog meer regen te vallen. Het zorgt ervoor dat een enkeling bij de start op een ietwat natte baan voor de droogweerbanden kiest, terwijl de ander vol gokt op de regenbanden. Laatstgenoemde gokkers zijn de verliezers, want regenen doet het niet meer.

Dat neemt niet weg dat het uitloopt op chaos tijdens de F2-race. Alle titelkandidaten doen een duit in het zakje. Het begint met Jack Doohan, die meteen klaar is. De race begint vanwege de semi-natte baan achter de safety car en zodra het veld wordt losgelaten, verliest de Australiër nog voordat hij over start-finish is de controle over zijn bolide.

Tegelijkertijd gaat in de eerste bocht Jan en alleman rechtdoor. Het zorgt voor kansen voor coureurs als Pourchaire, Vesti en Iwasa. Laatstgenoemde probeert in aanloop naar bocht 1 een inhaalactie te plaatsen, maar moet daarvoor van de droge(re) racelijn af en verremt zich: pitstop en weg kansen.

Pourchaire, kampioenschapsleider en azend op een F1-zitje, kan profiteren, maar na zijn verplichte pitstop, waarbij hij nog een plekje wint, verliest hij de controle over zijn bolide: harde klapper, einde race. In de daaropvolgende safety car-periode gaat Fred Vesti, de grote concurrent van Pourchaire, de pitstraat in. De Deen verpest het niet zelf, maar zijn team wel. Niet één, maar twee van zijn banden, beide achterbanden, zitten niet goed vast: ook hij ziet zijn race ten einde komen.

Bij de herstart in ronde 17 gaat vervolgens Oliver Bearman de muur in na een actie Victor Martins. De Fransman is momenteel de enige coureur in de top zes van het klassement die nog op een goede positie rijdt. Gaat hij mooie punten pakken, of krijgt hij nog een straf voor zijn actie?

Op het moment van schrijven is de race pas halverwege, maar wie is daar plots opgedoken op de vierde plaats, nadat hij op P14 was begonnen? Onze eigen Richard Verschoor. Kan hij verrassen op Zandvoort? Niet echt, is het antwoord. De race werd gewonnen door Clement Novalak, gevolgd door Red Bull-junioren Zane Maloney en Jak Crawford. Verschoor werd vierde.

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap