Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Haas F1 Team

'Toyota werkt aan terugkeer in de F1'

Eind 2009 besloot Toyota de stekker uit haar F1-project te trekken. Nu, vijftien jaar later, is men in Japan hard aan het werk om een terugkeer te bewerkstelligen in de koningsklasse van de autosport.

Toyota logo
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De kans is groot dat we een van 's werelds grootste autofabrikanten snel terug zullen zien keren in de Formule 1. Toyota heeft namelijk gesprekken gevoerd met Haas om met het F1-team samen te gaan werken, zo heeft RacingNews365 begrepen. Het zou in eerste instantie om een sponsordeal gaan, zoals Alfa Romeo die tot vorig jaar had met Sauber. Formula.hu weet echter te melden dat, gezien de goedlopende gesprekken met Haas, de kans groot is dat de partijen richting het 2026-project al intensief met elkaar gaan samenwerken. 

De goed ingevoerde Hongaarse website laat weten dat Toyota naar alle waarschijnlijkheid samen met Haas zal optrekken om de bolide van 2026 te bouwen. Dat is de basis van de samenwerking, want de Japanse autofabrikant is nog niet direct van plan om ook motoren te gaan leveren. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid ook de komende jaren nog door Ferrari geleverd worden.

Toyota is dus wel van plan om samen met Haas het 2026-chassis te gaan produceren. Dat wil men doen door onder andere gebruik te gaan maken van de windtunnel van Toyota in Keulen, die nog stamt uit de vorige F1-periode. RacingNews365 bracht onlangs nog een bezoek aan die windtunnel, die op dit moment ook gebruikt wordt door Andretti. Zij hopen in 2026 nog altijd een plaats op de F1-grid te bemachtigen. 

Mogelijke technische partnership

Toyota wil dus meer dan alleen Haas sponsoren. Door een technische samenwerking staat Toyota daadwerkelijk op het punt om terug te keren in de F1. Gezien de mogelijke samenwerking die Toyota voor ogen heeft, valt het niet uit te sluiten dat men in de toekomst ook weer een eigen F1-motor zal bouwen. Dat is op dit moment dus nog niet het geval, maar ongetwijfeld zal de F1-organisatie hopen op een volledige terugkeer van het grote Japanse automerk.

Het zou namelijk een enorme boost geven aan de F1 wanneer naast Honda ook Toyota vanuit Japan motoren zou leveren aan een F1-team. Dat zou namelijk de grote globale interesse in de Formule 1 bevestigen. Voor nu moet er echter eerst een definitief akkoord worden gevonden tussen Haas en Toyota, zodat het Japanse merk in ieder geval officieel gezien terugkeert in de koningsklasse van de autosport. Dat zou ook geweldig nieuws zijn voor Haas.

Het team maakt een fantastisch F1-seizoen mee en lijkt dan ook klaar te zijn om een volgende stap te zetten. Een partnership met Toyota zou een ideale vervolgstap zijn. Mocht het lukken om de samenwerking in orde te krijgen, lijken ook eigenaar Gene Haas en teambaas Ayo Komatsu een ideaal duo te vormen. De prestaties op het circuit zijn namelijk uitstekend en ook naast het circuit staat Haas dus op het punt om een belangrijke slag te slaan.

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership