Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Trainer Verstappen: "Mijn taak om ervoor te zorgen dat hij dan niks doms zegt"

Max Verstappen werkt al sinds 2020 samen met zijn personal trainer Bradley Scanes. De taak van de Brit gaat veel verder dan het bijhouden van enkel het fysieke aspect. Soms moet hij Verstappen ook in het gareel houden of juist even helemaal met rust laten.

Verstappen physio Brad Scanes
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Bradley Scanes is niet enkel de personal trainer van Max Verstappen, maar ook zijn fysiotherapeut, en door de nauwe samenwerking als vanzelf ook een vertrouwenspersoon. Scanes managet niet enkel het fysieke aspect, want soms komt ook het mentale aspect om de hoek kijken, zeker als de emoties hoog oplopen.

In de podcast Pitstop wordt de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije als voorbeeld van die stelling aangehaald. Die verliep uitzonderlijk slecht, niet alleen voor Verstappen, maar voor heel Red Bull. Sergio Perez ging kopje onder in Q2, terwijl Verstappen door problemen in Q niet verder kwam dan P10. Opeens leek de vijfde plaats in de race het hoogst haalbare.

Op zo'n moment komt die extra rol van Scanes om de hoek kijken, want bij dergelijke tegenslagen spelen emoties een belangrijke rol: "Op dat moment is het aan mij om Max zoveel mogelijk weg te houden bij de media, zodat hij niks doms kan zeggen", aldus Scanes enigszins lachend, maar met een serieuze ondertoon.

Vandaag de dag immers kunnen coureurs niet alles meer zomaar zeggen, zoals dat vroeger wel nog het geval was toen sponsorbelangen nog niet zo groot waren als nu: "Maar het managen van emoties is onderdeel van de sport, emoties horen erbij. Je hebt te maken met ups en downs, hoge pieken en diepe dalen. Dat mag je ook voelen, het gaat er vervolgens om hoe je daarvan terugkomt."

"In dat opzicht is Verstappen makkelijk om mee te werken"

Na de kwalificatie paste stilte: "We ontmoetten elkaar buiten de FIA-garage en op dat soort momenten wisselen we weinig woorden. Het is zo'n kwalificatie waarvan je denkt dat Ferrari heel erg snel is en ze vast en zeker met de zege naar huis gaan, dat terwijl P5 voor ons misschien het hoogste haalbare is omdat je op zaterdag nog denkt dat inhalen lastig is."

"Uiteindelijk liep het natuurlijk heel anders, maar op zo'n moment moeten de zaken gewoon even verwerkt worden. Daarna is er dan tijd om om de tafel te zitten met de engineers om na te gaan wat er aan de auto gedaan kan worden voor de volgende dag."

Van Verstappen wordt weleens gezegd dat hij emotioneel kan reageren, maar tegelijkertijd merk Scanes op dat hij mentaal verschrikkelijk sterk is, sterker dan menig ander coureur op de grid. "In dat opzicht is hij makkelijk om mee te werken."

"We zijn beiden ontzettend competitief ingesteld en dat klikt gewoon. Ik ken ook werkrelaties hier in de paddock waarbij als de coureur het op zaterdag niet goed doen, het weekend gewoon voorbij is. De kans dat ze sterker terugkeren op zondag is gering, omdat het voor hen te moeilijk is om het allemaal te verwerken, terwijl wij wel in staat zijn om dat naast ons neer te leggen en om samen een nieuw doel te formuleren."

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

8 reacties

Viaplay

Unibet
x
Kostenpost Perez vergezelt Stroll en Sargeant op teleurstellend F1-lijstje