Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Yuki Tsunoda

Tsunoda kreeg opdracht mee van Marko en Horner, Ricciardo bood uitkomst

Volgens Yuki Tsunoda heeft Daniel Ricciardo een cruciale rol gespeeld in een opdracht die de Japanner meekreeg van Red Bulls Helmut Marko en Christian Horner. Dat vertelt hij in een exclusief interview met RacingNews365.

XPB 1295988 Hi Res
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Yuki Tsunoda onthult dat hij van Red Bull het specifieke doel heeft meegekregen om vooral te kalmeren in zijn commentaren over de boordradio. Het is een doel waarin teamgenoot Daniel Ricciardo een bepalende rol speelt, zo blijkt uit een exclusief interview met Tsunoda door RacingNew365.

Naar eigen zeggen heeft hij zijn emoties beter onder controle, waardoor hij veel consistenter constructieve feedback kan leveren aan zijn team tijdens de races, daar waar hij in het verleden bekend stond om zijn opvliegende radioberichten. De één vindt het wel vermakelijk dat hij op die manier zijn karakter laat gelden, de ander vindt het ronduit ongepast.

Dit seizoen kent hij op het circuit een sterke start van het seizoen, waarbij hij zijn teamgenoot qua punten met 22 om 12 verslaat in de eerste veertien races van het jaar. Het zijn cijfers die de roep om promotie naar Red Bull doen aanzwellen, maar tegenover die cijfers staat toch ook weer een aardig smetje op zijn blazoen.

In de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk werd hij door de wedstrijdleiding zwaar beboet voor zeer ongepaste opmerkingen, waarbij het woord 'retarded' bezigde. Hij bood openlijk zijn excuses aan. Ondanks dat incident ziet Tsunoda over de hele breedte wel degelijk verbeteringen in zijn manier van communiceren, iets wat in zijn ogen direct bijdraagt aan zijn betere optredens in 2024.

"Het helpt dat ik mijn emoties beter onder controle heb. Mijn stemgebruik, mijn meer consistente manier van feedback gegeven, dat zijn zaken die de communicatie met de engineers verder op weg helpen", aldus de Japanner.

Marko en Horner wilden dat Tsunoda zou kalmeren

Tsunoda heeft dus het idee dat zijn communicatiestijl bijdraagt aan betere resultaten en daarbij wijst hij twee factoren aan die als katalysator van die veranderingen hebben gediend, ook al verliep de eerste race van 2024 allesbehalve voorspoedig. Hij kreeg de opdracht om Ricciardo voorbij te laten en liet daarover na de race zijn ongenoegen blijken door Ricciardo bruusk 'uit te remmen'.

De situatie werd intern snel afgehandeld en Tsunoda ziet het met de kennis van nu als hét kantelmoment. "Het was een heel belangrijk moment. Vorig jaar kreeg ik in de tweede seizoenshelft van Helmut Marko en Christian Horner te horen dat ik moest kalmeren en dat ik me meer op de feedback moest richten om een completere coureur te worden."

Op ongeveer datzelfde moment voegde Ricciardo zich als vervanger van Nyck de Vries bij het team en dat bood uitkomst. "Daniel is erg, érg goed in dat soort dingen, zeker op het gebied van feedback en algehele communicatie."

"Nadat ik inzicht kreeg in zijn communicatiestijl over de boordradio, met in het achterhoofd de gestelde doelen van Marko en Horner, kwamen de dingen samen. Natuurlijk, in Bahrein zijn er dingen gebeurd, maar nadien ben ik veranderd om een betere coureur te worden, iets wat me sindsdien gelukt is. Ik ben dan ook zeer tevreden met hoe ik er op dat vlak op dit moment voor sta."

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Hakkinen gelooft niet in 'toevallige' vormdip Red Bull