Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Yuki Tsunoda

Tsunoda onthult toekomstplannen: "Ik kijk niet alleen naar Red Bull"

Binnen AlphaTauri zagen we dit Formule 1-seizoen al vier (!) verschillende coureurs, maar slechts één coureur bleef zijn zitje consistent houden: Yuki Tsunoda. In Monza sprak RacingNews365 exclusief met de Japanner over zijn toekomstplannen.

Tsunoda Spaini
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Terwijl de jonge Yuki Tsunoda alweer halverwege zijn derde Formule 1-seizoen is bij AlphaTauri, kreeg hij alleen dit jaar al te maken met drie verschillende teamgenoten. Eerst werd Nyck de Vries na tegenvallende resultaten uit het team gegooid, waarna Daniel Ricciardo zijn zitje overnam. De Australiër reed twee races, alvorens hij zijn hand brak.

Nu rijdt hij (tijdelijk) naast Liam Lawson en ondanks het feit dat Daniel en Liam prima voor de dag kwamen de afgelopen tijd, is Tsunoda de enige die dit jaar punten heeft gescoord voor het zusterteam van Red Bull. Driemaal de tiende plaats, dus drie puntjes. AlphaTauri gaat niet lekker in 2023, maar Tsunoda gaat dat volgens velen wél.

Langzaam maar zeker kijkt hij naar zijn toekomst, want is hij na drie jaar bij AlphaTauri niet klaar voor de derde stap? RacingNews365 sprak de Japanner exclusief in het Grand Prix-weekend van Italië, waar hij helaas niet kon starten vanwege een motorprobleem. Terugkijkend op zijn prestaties in de eerste seizoenshelft en vooruitblikkend op zijn toekomst is hij echter positief.

Wat wordt zijn doel? Red Bull? "Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar om eerlijk te zijn weet ik niet of dat er gelijk in zit. Alle stoeltjes zijn bezet en dit wordt hogerop bepaald: ik moet mezelf gewoon focussen op wat ik doe en goede resultaten boeken. Zolang ik dat blijf doen, komt de rest vanzelf wel", zo begint hij het interview.

Red Bull of anderen?

Als je voor AlphaTauri rijdt, dan is de meest logische stap naar een topteam natuurlijk Red Bull. Toch is dat anno 2023 iets lastiger geworden nu Sergio Perez, een 'outsider' buiten de Red Bull-familie, er al enige tijd racet. "Misschien kan ik ooit nog de stap naar Red Bull zetten, maar op dit soort momenten is daarover nadenken nutteloos", zo moet Tsunoda toegeven.

"Ik focus me op wat ik doe en wat ik in de auto neerzet. Ik wil gewoon aan iedereen laten zien wat ik waard ben als coureur. Niet alleen aan Red Bull zelf, maar ook aan de andere teams!"

Voormalig teamgenoot Pierre Gasly bewees al dat Red Bull echt niet de enige optie is voor een coureur van AlphaTauri, het voormalige Toro Rosso. De Fransman stapte eind vorig seizoen over naar het Franse Alpine, waarmee hij zo af en toe in de punten rijdt, maar nog geen hoge ogen gooit.

Ik waardeer ontzettend erg dat hij me die drie jaar heeft gegeven, ook na vorig jaar

- Yuki Tsunoda over AlphaTauri-teambaas Franz Tost

Als we aan Tsunoda vragen of hij probeert de aandacht op zich te laten vestigen, ook buiten de Red Bull-familie, dan antwoordt hij: "Dat is precies wat ik bedoel. En wat ik nodig heb. Ik denk dat ik vorig jaar nog niet goed genoeg was, maar ik in dit seizoen wel kan laten zien wat ik waard ben."

"Natuurlijk verandert er in deze wereld van alles en iedereen kan meekijken met hoe ik presteer, maar het belangrijkste is dát ik op een hoog niveau presteer. Met deze lastige auto is dat soms moeilijk, maar het is goed dat iedereen mee kan kijken", aldus Tsunoda, die tevreden is met zijn rijkunsten in 2023.

Daarvoor wil hij teambaas Franz Tost, die eind dit seizoen vertrekt, bedanken. Tost heeft altijd gezegd dat een coureur drie jaar nodig heeft om 'op niveau' te komen in de Formule 1. Dat derde jaar voor Tsunoda zit er nu bijna op. "Ik waardeer het ontzettend erg dat hij mij die drie jaar heeft gegeven, ook na vorig jaar toen ik er niet altijd goed voor stond."

Als we vragen of hij een bedankje in gedachten heeft voor de vertrekkende teambaas, dan blijft Tsunoda met een glimlach wat geheimzinnig: "Ik hoop gewoon dat hij met een glimlach weg kan lopen na Abu Dhabi!"

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Ook interessant:

Recordhouder Verstappen spreekt op de baan, Mercedes vooral daarbuiten

Verstappen deed het onmogelijk op Monza. Meer lof voor hem in de nieuwe F1-podcast van RacingNews365? Jazeker, maar de heren Coronel, Dimmers en Mosterdijk bespreken heus ook meer.

Forbidden

Weddenschappen Yuki Tsunoda

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken