Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Twijfel slaat toe bij Hamilton tijdens dramaseizoen: "Ligt het aan mij, of de auto?"

Lewis Hamilton is de laatste twee jaar een schim van de zevenvoudig kampioen die hij in de jaren daarvoor was. De Brit moet goudeerlijk toegeven dat hij daardoor aan zichzelf is gaan twijfelen. Heeft hij het nog wel?

Hamilton Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Alhoewel hij op een knappe derde plek in het kampioenschap eindigde, was het voor Lewis Hamilton een jaar om te vergeten. Geen enkele keer stond hij op de hoogste trede van het ereschavot. Voor het tweede seizoen op rij won hij geen race. Voor het eerst in tijden won zijn team geen race.

Hamilton geeft in gesprek met de BBC eerlijk toe dat hij aan zichzelf ging twijfelen. "Als je lastige seizoenen hebt als deze, dan zijn er altijd momenten waarop je denkt: 'Ben ik het, of is het de auto? Heb ik het nog steeds? Is het verdwenen?' Als je dat ene mist, dat moment dat the magic happens, dat moment dat alles samen komt, dat de vonk tussen jou en je auto overslaat. Dat is buitengewoon en daar ben je naar op zoek."

Volgens de zevenvoudig kampioen maakt hem dat menselijk. "Die twijfel is menselijk. Als iemand ter wereld je vertelt dat hij of zij nooit twijfels heeft, dan zijn ze in ontkenning. We zijn allemaal mensen."

Mercedes luisterde niet naar Hamilton

Al vroeg in het jaar merkte Hamilton dat het wel eens opnieuw de verkeerde kant op zou kunnen gaan voor Mercedes. "De auto voelde dit jaar precies hetzelfde als vorig jaar. Dat was geen fijn gevoel. Ik had in eerste instantie echt goede hoop. In februari, toen we de auto voor het eerst zagen, was ik al wat meer beducht dan een jaar eerder. Toen was ik nog zo van: 'De auto is geweldig, uniek, niemand zal ooit zoiets hebben'", zo doelt hij op het bijzondere sidepod concept.

"En toen kwamen we bij de eerste testdag... Ik was dit jaar dus wat voorzichtiger en toen ik luisterde naar het team dacht ik: 'We zullen wel zien'. En toen kreeg de auto al die problemen. Ik wist dat het een lang jaar ging worden", zucht hij.

Hamilton riep in de media al snel dat Mercedes de verkeerde weg in was geslagen. "Er waren absoluut frustraties, want ik had om bepaalde veranderingen gevraagd, die niet waren gekomen. Niemand wist wat het probleem precies was, niemand wist hoe we het moesten fixen."

Toch zette Hamilton ondanks die frustraties de schouders eronder. "Met alle ervaring die ik het jaar daarvoor had opgedaan, ben ik samen met mijn team gaan graven. We hadden veel betere vergaderingen. Ik wist lang positief te blijven. Ik wist dat het een lang seizoen ging worden, maar we mochten niet opgeven. Ik zei: 'Laten we pushen om het maximale uit de auto te halen, wat dat dan ook mag zijn'."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen