Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Garde dicht Verstappen goede kansen toe: "Dan wordt Max wereldkampioen"

Max Verstappen heeft op papier de beste kansen op de Formule 1-wereldtitel, maar met nog twee races te gaan achten velen Lewis Hamilton toch de favoriet voor de titel. Giedo van der Garde doet dat niet, want de voormalig Formule 1-coureur heeft in aanloop naar het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië alle vertrouwen in de Red Bull-coureur.

Max Verstappen had na zijn eenvoudige overwinning tijdens de Grand Prix van Mexico een comfortabele voorsprong in het kampioenschap. Twee weken later was een deel van die voorsprong echter weer verdwenen, nadat Lewis Hamilton achtereenvolgend de Grand Prix van Brazilië en de Grand Prix van Qatar won. Dat deed hij op overtuigende wijze, waardoor hij in de ogen van menigeen nu wordt beschouwd als de titelfavoriet. Ondanks de twee zegetochten van Hamilton, heeft voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde nog steeds vertrouwen in een goede afloop van het seizoen voor Verstappen, zo vertelt hij vooruitblikkend op het seizoensslot aan RacingNews365 . "Ik ben zeker positief. Max staat nog steeds voor. Het is natuurlijk een heel seizoen op en neer gegaan. Hij heeft wat pech gehad, maar dat is ook racen. Het komt aan op de laatste twee races, dus het is belangrijk dat hij gefocust blijft en zijn ding blijft doen." Van der Garde erkent dat Hamilton de betere auto heeft, maar ondanks dat ziet hij kansen voor Verstappen. "Lewis heeft momenteel de overhand, maar aan de andere kant staat Verstappen nog steeds voor. Als hij gewoon zijn ding blijft doen, dan kan Max denk ik zeker wel wereldkampioen worden."

Nieuw circuit brengt niemand voordeel

Aankomend raceweekend strijkt het Formule 1-circus neer in Saoedi-Arabië, waar er op een razendsnel stratencircuit wordt geracet. De grote jongens kunnen zich daar van de rest onderscheiden, maar volgens Van der Garde is het feit dat er op een nieuw circuit wordt geracet niet in het voordeel van een bepaalde coureur. Zowel Verstappen als Hamilton is namelijk gewoon verschrikkelijk goed. "Ik denk dat je de eerste vrije training zal zien dat Verstappen bovenaan staat. Hij is natuurlijk heel snel op nieuwe circuits. Lewis heeft normaal gesproken een klein beetje meer tijd nodig dan Max", oordeelt hij, alvorens hij benadrukt dat het voor beide coureurs geen probleem zal zijn. "Maar kom op man. Ze weten allebei gewoon het maximale uit de auto te halen!" "Natuurlijk is het een nieuw circuit, maar in Qatar was dat ook het geval en daar reden ze makkelijk naar plek 1 en 2. Daar voorzie ik dus geen problemen. Het ligt er ook aan hoe het circuit erbij ligt. Het is net af, dus de baan zal wel vies zijn. Hoe is het asfalt? Dat soort dingen weten we allemaal niet. Dat zullen we op vrijdag zien. Hopelijk is het in het voordeel van Red Bull", aldus Giedo.

Mercedes-motor hoeft niet de doorslag te geven

Gevraagd naar de 'raketmotor' van Hamilton, die de Brit dit weekend weer tot zijn beschikking zal hebben op het verschrikkelijk snelle circuit in Jeddah, denkt Van der Garde niet dat Verstappen daardoor kansloos zal zijn. Hij wijst er op dat er nog veel andere factoren een rol zullen spelen. "Op het stratencircuit in Bakoe was Max ook sneller. Natuurlijk is het nu het einde van het jaar en is de motor misschien wat beter dan toen." "Aan de andere kant is het circuit er weliswaar een waar motorvermogen een grote rol speelt, maar als het bijvoorbeeld glad is en je veel mechanische grip nodig hebt, dan kan het ook zomaar een voordeel zijn voor Max. We kunnen uiteindelijk wel van alles voorspellen, maar we weten pas op vrijdag echt hoe ze er voor staan. Tot dan kunnen we er weinig over zeggen."

Perez of Bottas to the rescue?

Waar Van der Garde tot slot wel wat over kan zeggen, is de rol van de tweede coureurs van Red Bull en Mercedes. Gevraagd of deze twee überhaupt wel invloed kunnen hebben op de titelstrijd, of dat Verstappen en Hamilton toch wel aan de horizon zullen vertrekken, denkt hij dat Valtteri Bottas en Sergio Perez wel degelijk hun stempel zullen gaan drukken."Ik denk dat Checo en Valtteri zeker een belangrijke rol gaan spelen", reageert hij. "Allereerst in het constructeurskampioenschap, dus daarom moeten ze ook optimaal presteren. Aan de andere kant, als je als Bottas of Perez zijnde een teamgenoot kan helpen aan die wereldtitel… Waarom niet? Uiteindelijk kan je daar ook weer een bonus voor krijgen. Als ze er kunnen staan, snel genoeg zijn en hun teamgenoot kunnen helpen, dan kunnen ze inderdaad best een belangrijke rol spelen", sluit Giedo tot slot af. .

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"