Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

Van der Garde gelooft in record Verstappen: "Of het moet héél gek lopen"

Giedo van der Garde is het hele Nederlandse Grand Prix-weekend aanwezig op Circuit Zandvoort. In een interview met RacingNews365 liet de voormalig Caterham-coureur zich uit over de kansen en bedreigingen voor Max Verstappen, de invloed van mogelijke regenbuien op het raceweekend en meer.

Giedo-van-der-Garde-Afrojack-Dutch-Grand-Prix-2022
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als er één Nederlandse coureur is die weet hoe het is om te (moeten) presteren op Circuit Zandvoort, dan is het Giedo van der Garde. De voormalig F1-coureur stond in zijn F3-periode meermaals op het podium in de kustplaats: in 2005 deelde Van der Garde het podium met Lewis Hamilton (1) en Sebastian Vettel (2). Een jaar nadien werd hij na een knappe polepostition tweede bij de Marlboro Masters of F3. Slechts enkele weken later werd hij wederom tweede, tijdens de reguliere ronde van het F3-kampioenschap.

Gedurende de afgelopen twee edities van de Grand Prix van Nederland werd duidelijk dat het raceweekend voor Max Verstappen alles behalve een walk in the park was. De Nederlander won dan wel twee keer, maar beide jaren moest hij het onderste uit de kan halen om de poleposition binnen te slepen en ook de overwinning kreeg Verstappen niet in zijn schoot geworpen. Ook dit jaar is een dominant weekend voor Verstappen niet vanzelfsprekend, denkt Van der Garde.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

"Ik denk dat ze bij Red Bull wel kijken naar Mercedes en McLaren. Hun auto's zullen op een circuit als Zandvoort hard gaan. Er zijn bijna geen rechte stukken en downforce speelt een grote rol."

Ferrari vormt volgens Van der Garde geen bedreiging. "Zij zullen er in de kwalificatie misschien wel staan, maar in de race niet", aldus de Viaplay-analist.

Ondanks dat Van der Garde verwacht dat enkele van Verstappens concurrenten sterk voor de dag kunnen komen, denkt hij dat de regerend wereldkampioen er met een derde overwinning op rij vandoor gaat in Zandvoort, zo vertelt hij. Het zou ook betekenen dat hij het record van Sebastian Vettel, negen zeges op rij, evenaart.

"Max was de afgelopen twee jaar echt superieur hier. Dit jaar is zijn auto nóg beter denk ik. Normaal gesproken gaat hij hier wel gewoon om de overwinning vechten, of hij moet echt een héél gek weekend hebben."

Glibberen en glijden

Terwijl we met een schuin oog naar het weerbericht van dit weekend kijken, vragen we Van der Garde hoe het is om in de regen door de duinen te rijden. "Ja, moeilijk. Ik liep net door de laatste bocht en ik gleed al bijna uit. Het circuit is echt heel erg glad."

Hij vervolgt: "Daarnaast zijn er heel veel regenlijnen op dit circuit. Ik denk dat je er als rijder veel uit kunt halen wanneer je doorhebt waar je moet rijden. Het wordt erg interessant om te zien hoe dat spelletje gespeeld wordt."

Ook wanneer de weergoden wél goedgezind zijn zorgt het bijzondere baankarakter van het circuit voor voldoende uitdagingen. Onder andere door de grote hoeveelheid grindbakken en enkele blinde bochten wordt een foutje dubbel en dwars afgestraft. McLaren-coureur Oscar Piastri zal dat dit weekend aan den lijve ondervinden: nooit eerder reed hij op de Nederlandse racetrack.

En hoewel Van der Garde Piastri erg hoog heeft staan, verwacht hij om die reden niet al te veel van de Australiër. "Ik vind Piastri écht heel goed. Ik heb hem gevolgd in de juniorklasses en daar was hij mega goed. Hij wordt beter en beter en heeft natuurlijk Norris naast zich, waar hij zich aan op kan trekken. Maar hij kent dit circuit niet. Dat is wel 1-0 achterstand. Ik denk niet dat er meer inzit dan een vijfde of zesde plek."

Van der Garde is dit weekend het hele weekend actief als analist bij Viaplay. Alle sessies zijn live te volgen bij de streamingdienst. Bekijk hier het tijdschema van de Grand Prix van Nederland.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"