Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van der Zande en Alonso eindigen als zesde in Daytona-kwalificatie

Renger van der Zande, Fernando Alonso en hun twee teamgenoten zullen morgen (zaterdag) vanaf een zesde startpositie mogen proberen om de 24 uursrace van Daytona op hun naam te schrijven. De zwarte bolide van Wayne Taylor Racing kwam een kleine acht tienden tekort voor de poleposition.

Het autosportseizoen wordt in de Verenigde Staten zoals vanouds afgetrapt met de 24 uur van Daytona, een race die Nijmegenaar Van der Zande voor de zesde keer gaat rijden. Tijdens de editie van 2019 heeft de Nederlander met Alonso en Kamui Kobayashi twee bijzondere teammaten, die door zijn stal worden geleend van Toyota.

Naast het drietal bestuurt ook Jordan Taylor, een van de zoons van teambaas Wayne Taylor, de bolide. Aan Taylor was het de eer om de wagen te kwalificeren, de Amerikaan moest uiteindelijk een aantal wagens voor laten. De Mazda van Oliver Jarvis, Timo Bernhard, René Rast en Tristan Nunez vloog in recordtempo naar de poleposition toe: nog nooit had er een endurancewagen zo rap gereden op het circuit van Daytona (1.33.685) als dat Jarvis deze over de baan wist te smijten. De Mazda van Jarvis en co. en de Cadillac van team-Van der Zande worden gescheiden door de Penske-Acura's, een tweede Mazda en een lid van de Cadillac-familie. Grote namen als Alexander Rossi en Helio Castroneves (tweede), Juan Pablo Montoya (derde) en regerend IMSA-kampioen en voormalig Formule 1-coureur Felipe Nasr (vijfde) hebben zich tussen de polesitter en de nummer zes gevoegd. In de editie van vorig jaar mocht Van der Zande nog als eerste vertrekken, nadat hij zelf de kwalificatie voor zijn rekening had genomen. Destijds klopte de Nederlander drievoudig Indy 500-winnaar Castroneves met het minieme verschil van 0.007 seconden. Het team waarmee Van der Zande vorig jaar deelnam kon overigens niet meedingen naar de zege: de wagen liep liefst acht lekke banden op, uiteindelijk moest de strijd voortijdig worden gestaakt. Van der Zande is niet de enige Nederlander die deelneemt aan de 'Daytona 24', maar wel de enige die dat in de hoogste klasse doet. Jeroen Bleekemolen en Rik Breukers rijden in tegenstelling tot hun landgenoot niet in de DPi, maar in de GTD-klasse. Bleekemolens team vetrekt zaterdag als 25ste, Breukers en kompanen starten op plek 28.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"