Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Van Kalmthout (17) kampioen in de Verenigde Staten!

Het kon eigenlijk niet meer misgaan en het is dan nu ook officieel: Rinus van Kalmthout, het zeventienjarige supertalent uit Hoofddorp, is kampioen in de Pro Mazda-klasse geworden! De jonge Nederlander ging het slotweekend, dat wordt gehouden op de Portland International Raceway, met een dusdanig grote voorsprong in dat zijn naaste belager een wonder nodig had om Van Kalmthout nog van de titel af te houden. Dat wonder bleef uit: Van Kalmthout werd keurig tweede en heeft zijn eerste autosporttitel binnen.

De Pro Mazda-klasse is een juniorcategorie van de befaamde IndyCar Series en kan vergeleken worden met de Formule 3. Van Kalmthout kende na een bliksemstart van het seizoen een paar mindere races, alvorens hij vanaf juli besloot huis te houden. Vijf achtereenvolgende overwinningen brachten hem in een zetel voor wat betreft de titelstrijd.

Het slotweekend in Portland bestaat uit twee races en aangezien Rinus VeeKay, zoals hij zichzelf in Amerika voor het gemak noemt, de eerste race vanaf pole mocht vertrekken stond de champagne al koud. Een zesde achtereenvolgende overwinning bleef uit doordat de jongeling een klein foutje maakte bij de start, maar een tweede plek aan de eindstreep mocht de pret niet drukken. Van Kalmthout, die volgende week zijn achttiende verjaardag viert, mag door het winnen van de Pro Mazda-klasse de overstap maken naar de Indy Lights - de Formule 2 van de Verenigde Staten. Als nieuwbakken kampioen heeft Van Kalmthout nog één race voor de boeg in de Pro Mazda, deze wordt zondagavond (Nederlandse tijd) verreden.

Viaplay
x
Silly Season Red Bull in gesprek met Sainz over F1-contract