Van Kalmthout op titelkoers: jonge Nederlander wint wéér

30 jul. 2018 09:11 René Oudman 0 reacties
De Mid-Ohio Sports Car Course in Lexington, Ohio bleek een goed jachtgebied voor Rinus van Kalmthout. De razendsnelle Nederlander wist naast de eerste wedstrijd in zijn Pro Mazda-klasse, dat haar kunsten vertoont in het voorprogramma van de IndyCars, ook het tweede bedrijf te winnen. Van Kalmthout verschaft zichzelf zodoende van de best denkbare positie in de strijd om de titel.

Rinus VeeKay (17), zoals hij zich in de Verenigde Staten voor het gemak noemt, domineerde de eerste race. In de tweede wedstrijd had de Nederlander tegenstander David Malukas voor zich moeten dulden, tot de Amerikaanse concurrent plots stilviel. Van Kalmthout nam de leiding over en gaf deze, ondanks het stevige aandringen van Juncos-teamgenoot Robert Megennis, niet meer uit handen.

Het pijlsnelle reageren van Van Kalmthout bij een herstart na een neutralisatie bleek uiteindelijk een belangrijk ingrediënt voor de eindoverwinning. De Nederlander speerde weg op het moment dat de pacecar was verdwenen en hij zijn groenwitte Juncos langs de SC-lijn had gewerkt. Megennis had geen reactie: de stalmaat van ‘VeeKay’ kwam op ruim een seconde als tweede over de meet, om het Juncos-feest compleet te maken.

Van Kalmthout is aan een zeer bijzondere reeks bezig. De Hoofddorper heeft nu vier races op rij gewonnen, de teller van 2018 staat inmiddels al op zes overwinningen. In het lopende Pro Mazda-seizoen zijn tot dusver dertien wedstrijden verreden. De Canadees Parker Thompson (20) weet nog een beetje in de buurt van de Noord-Hollander te blijven, hij wist namelijk drie races op zijn naam te schrijven.

Zonder aftrek van het slechtste resultaat heeft Van Kalmthout 25 punten voorsprong op naaste rivaal Thompson, na de laatste wedstrijd zal het slechtste resultaat verdwijnen. In dat geval heeft Van Kalmthout momenteel zelfs 31 punten voorsprong. De jonge Nederlander moet nog drie races afwerken, maar mag eerst genieten van een welverdiende vakantie. Het racegeweld in de Verenigde Staten wordt namelijk pas over vier weken vervolgd, met een wedstrijd op de oval van Gateway. Het zal de derde ovalrace uit de carrière van Van Kalmthout worden.

Titelstrijd in de Pro Mazda:

 1. Rinus van Kalmthout, 320 punten
 2. Parker Thompson, 295
 3. Carlos Cunha, 252
 4. Robert Megennis, 232
 5. Oliver Askew, 232

Resterend programma Pro Mazda:

 • 25 augustus: Gateway Motorsports Park
 • 1 september: Portland International Raceway
 • 2 september: Portland International Raceway

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen