Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vandaag 10 jaar geleden: de langste (en meest dramatische?) Formule 1 Grand Prix ooit

Vandaag precies tien jaar geleden won Jenson Button in de McLaren de Grand Prix van Canada. Dat had echter heel wat voeten in de aarde!

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de Formule 1-fans de langste zit ooit voor de buis afwerkten. De Grand Prix van Canada duurde net iets langer dan vier uur. Er werd natuurlijk niet daadwerkelijk vier uur lang geracet, maar een code rood die twee uur duurde vanwege hevige regenval hield de race op lengte. De regen zou helpen het tot een krankzinnige, maar memorabele race te maken op het Circuit Gilles Villeneuve. McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton raakte elkaar op startfinish, waardoor Hamilton direct uitviel. Button daarentegen kreeg een drive-through penalty, waardoor hij terugviel naar P15. In ronde 20 werd de safety car de kletsnatte baan op geroepen, maar uiteindelijk was de rode vlag de enige optie. Na twee uur leidde Sebastian Vettel het veld bij de herstart. Jenson Button was bezig aan een opmars, maar raakte Fernando Alonso in bocht drie, waardoor ook de Spanjaard uit zou vallen. Button hield een lekke band over aan de toché en moest naar binnen komen om wederom achteraan aan te sluiten. Toen de baan droger en droger werd, zelfs tot het punt dat de slicks overwogen konden worden, veranderde de dynamiek van de race. Vettel reed nog steeds aan de leiding, maar daarachter verloor Michael Schumacher in de Mercedes steeds meer terrein. Hij viel in de schoot van Mark Webber en (daar is 'ie weer) Button. Webber viel weg door een foutje in de in de laatste chicane, waardoor Button alleen nog af hoefde te rekenen met Schumacher. Button ging zo snel dat de leiding van Vettel in het geding zou komen en bij het ingaan van de laatste ronde zat Button in de versnellingsbak van de Duitser. De druk werd de Red Bull-coureur te veel in bocht zes, waar hij te wijd ging. Zo kreeg Button de leiding in de schoot geworpen en hij rondde de klus af. En dat na vier pitstops en één drive-through penalty. De regels over de maximale duur van een Grand Prix zijn sinds die bewuste race in 2011 aangepast. Vandaag de dag mag een race vanaf het eerste startsignaal nog maar maar drie uur duren.

1403634426949472263

TEN. YEARS. AGO. The longest race in F1 history, featuring torrential rain, unbelievable racing, and @JensonButton at his stunning best 😍 #F1 #OnThisDay @McLarenF1 pic.twitter.com/eRC9fBMnrD — Formula 1 (@F1) June 12, 2021

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"