Vandaag twee jaar geleden: Max Verstappen wint de Grote Prijs van Spanje!

15 mei 2018 10:34 Jan van der Burgt 0 reacties
Nederland Max Verstappen boekte tijdens de GP van Spanje zijn eerste formule 1 zege. De Nederlander wist op het circuit van Barcelona na een rondenlang gevecht Kimi Raikkonen in de Ferrari voor te blijven.

Max Verstappen boekt eerste Formule 1-zege

Max Verstappen begon de GP van Spanje vanaf een prachtige vierde positie. Onder een strakblauwe hemel begon Max aan zijn eerste race als Red Bull coureur, aan de zijde van teamgenoot Daniel Ricciardo. Verstappen kreeg het nog even aan de stok met Sebastian Vettel in bocht 1 en 2, maar wist de Duitser voor te blijven.

In bocht 3 ging het compleet mis voor de beide Mercedes coureurs. Hamilton ging over het gras en reed zijn teamgenoot Rosberg van de baan. Dit betekende dat Red Bull coureur Daniel Ricciardo de leiding nam voor Max Verstappen en Carlos Sainz. De Spanjaard vormde een mooie buffer richting de beide Ferrari's, waardoor het Red Bull Racing duo een flinke voorsprong kon opbouwen.

In ronde 8 wist Vettel de Spanjaard te passeren met een gat van 4,3 seconden achterstand ten opzichte van Max Verstappen. De Nederlander bleef goed bij bij teamgenoot Ricciardo. Eenmaal met vrij baan wist Vettel het tempo toch wat te verhogen en langzaam richting de Nederlander te lopen.

In ronde 12 pakte Verstappen voor het eerst in zijn carriere de leiding van de race toen Ricciardo zijn stop maakte. Het was voor het eerst dat de Nederlander aan de leiding ging van de race! Dit was slechts voor één ronde want in ronde 13 ging Verstappen de pits in en na de eerst serie pitstops was Verstappen nog altijd tweede op 2,4 seconden van Ricciardo en 2,5 seconden voor op Vettel.

Een mooi gevecht ontspon zich toen het drietal elkaar vond. Riciardo aan de leiding voor Verstappen en Vettel met een onderling verschil van een seconde. Achter het drietal reed Raikkonen op vijf seconden. In ronde 29 was het Ricciardo die wederom als leider de pits in ging en koos voor de soft compound, een ronde later gevolgd door Vettel. Ondertussen reed Verstappen door op de medium banden, waardoor hij wel de leiding pakte. Het gat naar Ricciardo en Vettel werd kleiner omdat de beide heren op soft banden reden.

Het verschil in de bandenkeuze was de sleutel tot het succes van Verstappen en Raikkonen. In ronde 35 stopt Max Verstappen voor zijn tweede en laatste stop en de Nederlander blijft op de mediumbanden rijden, een ronde later gevolgd door Raikkonen. De Nederlander komt als derde terug achter leider Ricciardo en Vettel. Het gat naar Vettel is 11 seconden met 30 ronden te gaan.

In ronde 38 trekt Vettel ten aanval met een vroege stop. De Ferrari coureur koos voor medium banden in de hoop om zo Ricciardo te passeren. Ondertussen was het Max Verstappen die op een tweede positie steeds verder onder druk kwam te staan van Kimi Raikkonen. Verstappen liep wel in op teamgenoot Ricciardo waarbij de achterstand op de leider vijf seconden bedroeg. In ronde 43 maakte Ricciardo zijn laatste stop voor een set van de medium compound banden.

Verstappen heroverde wederom de leiding, een seconde voor Raikkonen die op zijn beurt op 7 seconden gevolgd werd door Vettel. Het drietal reed op de medium banden. Ricciardo viel terug naar de vierde positie, maar noteerde wel snellere tijden en sloot aan bij Vettel. Twee spannende duels zorgden voor een zinderende finale van de race. Verstappen vs. Raikkonen en Vettel vs. Ricciardo. Laatstgenoemde probeerde tevergeefs om de Ferrari coureur in te halen.

Met nog 17 ronden te gaan was het Raikkonen die binnen een seconde van Verstappen kwam en zo zijn DRS kon gebruiken op de rechte stukken. De Ferrari coureur verloor steeds tijd in de laatste sector op Verstappen, die daardoor uit de slipstream kon blijven op het rechte eind.

Max Verstappen kon de druk weerstaan en reed foutloos naar zijn eerste Formule 1 zege! Hulde voor Max Verstappen die de GP van Spanje wint! Wat een race!!!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen