Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vandoorne scoort eerste Formule E-podium, Frijns vierde

Het heeft zeven ePrix's geduurd, maar eindelijk is het zover voor Stoffel Vandoorne: de 27-jarige Belg heeft zaterdagmiddag in Rome zijn eerste Formule E-podium gescoord. Gestart vanaf een vierde plaats wist de rijder van het HWA Racelab zijn wagen uit de problemen te houden, om als derde over de meet te komen. Mitch Evans won voor de eerste keer in zijn loopbaan een FE-race.

Zodoende werd het bizarre record van de Formule E nog een stukje gekker: in de eerste zeven ePrix's van dit seizoen waren er zeven verschillende winnaars te bejubelen, die bovendien voor zeven verschillende teams actief zijn. Polesitter Andre Lotterer kon niet voorkomen dat Evans met de zege aan de haal ging - de Nieuw-Zeelander versloeg de Duitse Le Mans-legende door deze met een gedurfde inhaalmanoeuvre aan de kant te zetten. Na een spannend duel kwam Evans als eerste over de eindstreep. De ePrix van Rome lag lange tijd stil, omdat Jose Maria Lopez in de openingsfase zijn Dragon-bolide in de muur had geboord. Gary Paffett kon de bolide van de Argentijn, die bij het uitkomen van een chicane stond geparkeerd, niet ontwijken. De achteropkomende rijders konden geen kant omdat de baan werd geblokkeerd en de wedstrijdleiding kon niets anders doen dan een rode vlag uit te brengen. Robin Frijns en Stoffel Vandoorne wisten om de penarie heen te rijden. De Limburger kende vanaf P8 een prima start en stoomde direct door naar de zesde plaats, waar de voormalig McLaren-Formule 1-coureur snel op een podiumpositie kwam te rijden. Vandoorne reed het grootste gedeelte van de race in niemandsland: Evans en Lotterer waren iets te ver weg, Frijns en de rest kregen het niet voor elkaar om dichterbij te komen. Dankzij een late inhaalactie op Sebastien Buemi kwam Frijns op een keurige vierde plaats te liggen, eentje die hij tot aan de finish consolideerde. De teller van de Nederlandse Envision Virgin-coureur staat zodoende op 55 WK-punten. Jerome d'Ambrosio, ondanks dat hij slechts achtste werd, is met inmiddels 65 punten de nieuwe WK-leider. Het Formule E-seizoen 2018-19 wordt vervolgd met de ePrix van Parijs. Deze wedstrijd staat op het programma voor zaterdag 27 april.