Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Frederic Vasseur

Vasseur nerveuzer dan Bearman voor eerste F1-race

Het was een bijzonder weekend voor Oliver Bearman. Hij stapte als debutant in bij Ferrari en pakte gelijk zijn eerste punten in de Formule 1. Teambaas Frederic Vasseur blikt terug op een paar hectische dagen.

Vasseur Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Carlos Sainz was nog 'gewoon' de coureur die instapte tijdens de eerste twee vrije trainingen voor Ferrari in Djedda, maar vrijdag werd bekend dat hij te ziek was om nog verder deel te nemen aan de Grand Prix van Saoedi-Arabië vanwege een blindedarmontsteking. Voor hem in de plaats kwam debutant Oliver Bearman en teambaas Frederic Vasseur is onder de indruk van de prestaties van de 18-jarige Brit. Bearman eindigde op de zevende plaats.

"Het was een mega weekend van Ollie. We belden hem vrijdag rond twaalf uur in de middag op om in te stappen tijdens de derde training. En dit is niet Barcelona, maar Jeddah. De uitdaging was heel groot, maar hij had een hele goede training en miste op een haar na Q3. Voor de race was ik een beetje nerveus, want je moet zoveel dingen managen, zoals de startprocedure, de pitstop en het stuurwiel, het was zeker niet makkelijk. Hij managede alles heel goed en hij kon zelfs pushen in de laatste ronde met Lando Norris en Lewis Hamilton achter zich aan. En ik verraste mezelf ook een beetje, door hem vanaf de pitmuur te vragen om meer te pushen en niet te conservatief te rijden, omdat hij geen fouten maakte", zo vertelt de Fransman tegenover onder meer RacingNews365.

Houding

Vasseur vertelt verder over de houding van de jonge Brit. "Hij was vanaf het begin heel kalm in zijn benadering. Ik denk dat dat een grote troef was voor het weekend, want je staat onder druk en hij werd de hele tijd eraan herinnerd dat hij de jongste Ferrari-coureur ooit is. Maar op het einde van de dag was hij in staat om dat uit zijn hoofd te zetten en zich te concentreren op wat echt belangrijk was, terwijl hij een duidelijk doel voor ogen had. Wat ik heb begrepen, is dat hij zich focuste op het grote geheel, niet op de details. En dat ging allemaal heel goed. Ik was bang dat hij een fout zou maken tijdens de pitstop of tijdens de start, zoals we dat wel vaker hebben gezien met rookies, maar hij managede alles heel goed", zo deelt Vasseur de complimenten uit aan Bearman.

"In dit soort situaties hebben we vaker goede jonge coureurs gezien in een auto, niet alleen bij Ferrari. Het feit dat hij slechts een ingekort weekend reed, zonder de eerste twee vrije trainingen, zonder een fout te hebben gemaakt, daar raakte ik volledig van onder de indruk. En dan ook nog in Djedda, tussen de muren om er bijna gelijk in de kwalificatie te staan. Als hij geen problemen in Q2 had gehad, dan was hij in staat geweest om naar Q3 te gaan", zo is Vasseur duidelijk.

"Deze race in Djedda is een eerste stap, niet het uiteindelijke doel, maar hij deed het goed. Hij heeft nog een uitdaging in de Formule 2 liggen en zal nog wat vrije trainingen bij Haas en bij ons rijden. Elke dag zal een nieuwe uitdaging zijn. Als hij dezelfde benadering behoudt zoals hij voor deze race had, dan zal het goed gaan", zo sluit Vasseur af.

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China