Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

VeeKay krijgt scheve blikken van concurrenten: "Wordt gezegd dat Luyendyk partijdig is"

Rinus VeeKay gaat komend seizoen zijn vijfde seizoen in als fulltime IndyCar-coureur. Opnieuw krijgt hij te maken met Arie Luyendyk als wedstrijdleider, een landgenoot dus. En aan de andere kant van de grote plas wordt daar weleens met scheve blikken naar gekeken.

Rinus Vee Kay Indianapolis 500 Front Row Photoshoot By Joe Skibinski Ref Image Without Watermark m81755
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Joe Skibinski - 2023

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is inmiddels een vaste waarde in de IndyCar. In 2024 staat hij voor het vijfde seizoen op rij aan de start namens Ed Carpenter Racing. Hij probeert sowieso in de voetsporen te treden van Arie Luyendyk, in ieder geval door een keer de Indy 500 te winnen, iets dat Luyendyk twee keer deed.

Luyendyk zal één van de eersten zijn om VeeKay te feliciteren, aangezien hij al jaren werkzaam is als steward in de IndyCar. In die hoedanigheid kunnen alle coureurs bij hem terecht voor advies, iets waar VeeKay in het verleden natuurlijk gebruik van heeft gemaakt, zeker in zijn rookiejaren.

Maar die relatie tussen coureur en steward, beiden van Nederlandse komaf, zorgt voor argwaan bij de concurrenten, zo laat VeeKay weten in een exclusief interview met RacingNews365.

"Voor mij is Arie een lopend reglementenboek. En het is waar dat we elk weekend wel een keer gaan eten bijvoorbeeld en dan vertelt hij wel 'daar en daar gaan we strenger straffen' en 'wat die coureurs laatst deden vonden we echt niet leuk'. Maar hij is naar iederéén heel open."

Tekst gaat verder onder foto.

VeeKay Indy 500 2023 © IndyCar

Partijdigheid wordt altijd ondervangen

"Arie vindt het fijn om met coureurs te praten en niet enkel met mij. En hij vindt het ook helemaal niet fijn om penalty's te geven. Het liefst doet hij het ook helemaal niet."

"En er wordt nog weleens gezegd dat hij partijdig is naar mij toe. Maar al was dat al het geval, dan is er altijd nog een tweede steward in de persoon van Max Papis. En als die twee er onderling niet uitkomen, dan komt het bepalende oordeel van een derde steward. Zo kán het nooit partijdig zijn."

"Ik weet dat het hele team van Ganassi van mening is dat ik te weinig bestraft wordt voor wat ik doe", zo vervolgt VeeKay, die vervolgens een concreet voorbeeld aanhaalt. "Toen Scott Dixon mij op Laguna Seca heel hard raakte, riep hij direct "Arie's boy, Arie's boy! Dan denk ik 'ja jongen, jij bent wel degene die heel hard tegen mij aan rijdt." (beelden start hieronder, oordeel zelf).

VeeKay stelt iedereen gerust: "Als ik iets fout doe, krijg ik ook gewoon een penalty en soms vind ik die dan zelfs te zwaar. Maar misschien zijn we in dat opzicht soms net voetballers."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein