Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

VeeKay met nieuwe tattoo op jacht naar tweede IndyCar-zege: "Ken dit circuit als mijn broekzak"

Rinus VeeKay staat aan de vooravond van de GMR Grand Prix op de road course van de Indianapolis Motor Speedway, waar de komende weken op de oval ook de Indy 500 zal worden verreden. De Nederlander hoopt met een nieuwe overwinning op zak te kunnen beginnen aan de trainingen en de kwalificatie voor de beroemde 500-mijlsrace.

Rinus VeeKay
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © IndyCar

Rinus VeeKay en Indianapolis zijn als twee handen op een buik. De 20-jarige man uit Hoofddorp keert aankomend weekend terug op het circuit waar hij gedurende zijn nog steeds pas jonge IndyCar-carrière al vele successen kende. Zijn eerste podium, zijn eerste poleposition en zijn eerste overwinning werden allemaal behaald op de roadcourse van de Indianapolis Motor Speedway.

Daags voor het raceweekend blikt hij in gesprek met onder meer RacingNews365 vooruit: "Hier veroverde ik vorig jaar mijn eerste overwinning. Om dat in Indianapolis te doen is heel speciaal. Vooral de manier waarop, want alles ging goed in de race. Het was een dominante overwinning, die ik nooit zal vergeten", glundert de Nederlander.

Hij stroopt vervolgens de rechter mouw van zijn Ed Carpenter Racing polo op, waarna er plots een tattoo verschijnt met een datum: 05.15.2021. De Amerikaanse manier om 5 mei 2021 te schrijven. Rinus legt uit. "Dit is een mooi moment om mijn nieuwe tattoo te laten zien! Het is een datum die voor de rest van mijn leven op mij geprint zal staan. Het is iets dat ik nooit zal vergeten!", zo doelt hij op zijn eerste Indy-overwinning.

Slapeloze nachten

VeeKay is sterk begonnen aan het IndyCar-seizoen en staat op de zevende plek in het klassement tussen grote namen van grote teams als Chip Ganassi Racing, Team Penske en Andretti Autosport. Zijn podium tijdens het vorige raceweekend in Alabama sprak boekdelen. "De moed zit er goed in. We hebben een goede start gehad, een betere start dan vorig seizoen. We weten dat we hier een goede auto hebben, want we zijn hier altijd al snel geweest."

Wat misschien nog meer zegt, is het feit dat VeeKay baalde van zijn derde plek. Hij wilde vorig raceweekend namelijk winnen, nadat hij de pole had gepakt en 57 ronden lang aan de leiding ging. "Ik was wat bedroefd na de race, omdat we niet hadden gewonnen. We hadden de kans om te winnen, dus dan wil je die zege pakken. Daar heb ik wel even slecht van geslapen, maar nu ben ik juist extra gemotiveerd om mijn overwinning van vorig jaar hier komend weekend te verdedigen."

Inmiddels snapt hij wel dat hij eigenlijk een top-Grand Prix had op het Barber Motorsports Park. "Na die twee slechte nachten realiseerde ik me hoe goed mijn weekend eigenlijk was. Ik veroverde de pole en dicteerde de race tot aan mijn laatste pitstop. Daar mogen we dus trots op zijn. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, dus hopelijk kunnen we van onze fouten leren"

			© IndyCar
	© IndyCar

Happy Hunting in Indianapolis

Als er verder wordt gevraagd, legt Rinus uit wat hij dan beter wil zien vanuit zijn kant. "Ik wil mijn eigen race echt nog verbeteren. Op Barber ging het goed en had ik een goede pace te pakken. Daar kunnen we op bouwen en wat verbeteringen meenemen naar Indy. Ik heb hard gewerkt aan mijn kwalificatie, om alles uit een snelle ronde te halen. Ik heb het vertrouwen om te pushen: 100%, maar niet 101%. Geen fouten maken en precies op die limiet zitten", zo luidt zijn devies.

Gelukkig voor VeeKay is hij de komende weken op de perfecte plek om die puntjes op de i te zetten, want als er een circuit is waar hij zich thuis voelt dan is het wel in Indianapolis. Waarom is dit, zoals ze in Amerika zeggen, eigenlijk zo'n happy hunting ground voor Rinus? "Op dit circuit beginnen we altijd meteen met een goede set-up. We zijn gelijk snel als we op dit circuit komen", verklaart de jonge coureur.

"Verder reed ik er al vele ronden, dus het voelt heel natuurlijk om hier heel snel, heel hard te pushen. Daardoor kunnen we al vroeg in een weekend op de limiet zitten en dat geeft ons meer tijd om aanpassingen aan de set-up uit te proberen", aldus de Hoofddorper, die tot slot zijn waardering uitspreekt voor het Amerikaanse circuit.

"Ik hou van de flow van dit circuit. Ik heb er al zo veel ronden gereden dat ik met mijn ogen dicht een rondje kan rijden. Ik ken het circuit als mijn broekzak. Voor mij is het een goed circuit en onze auto is er altijd snel. Het voelt gewoon fijn om er te rijden. De Chevrolet-motor gaat bovendien ook goed. Alle vier de races tot nu toe werden gewonnen door iemand met een Chevy-motor. Helaas sta ik nog niet op dat lijstje, maar hopelijk kan ik er dit weekend vijf van maken."

Ook interessant:

Verstappen niet te stoppen zonder Ferrari-upgrades

Wie stopt Max Verstappen? De Red Bull-coureur rekende wederom af met Charles Leclerc en was in de race de snelste man. De zege in Miami was een tik op de neus voor Ferrari, maar kan het team counteren met een upgrade?

En wat is er allemaal aan de hand bij Lewis Hamilton en Mercedes? Dat en nog veel meer bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 F1-podcast.

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verborgen plaagstoot Mercedes richting Perez: "Weinig verschil tussen P2 en P10"