Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Collin Veijer

Veijer gooit overwinning weg met harde crash in Indonesië

Collin Veijer heeft de Moto3-race in Indonesië niet weten te winnen. De Nederlander leek op weg naar een topklassering, maar viel halverwege de race. De schade in het kampioenschap blijft enigszins beperkt.

Veijer Indonesia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Collin Veijer begon de Moto3-race in Indonesië vanaf P2. Het Nederlandse toptalent leek in Lombok onderweg naar de poleposition, maar Ivan Ortola dook bij het vallen van de vlag alsnog onder de tijd van Veijer. Veijer kon nog wel een ronde rijden, maar moest een valpartij voorkomen, waardoor hij zijn kansen op een verbetering zag verdwijnen.

Vanaf de eerste startrij was Veijer prima weg, maar vooral de Japanner Taiyo Furusato kende een uitstekende start. De coureur van Idemitsu Honda Team Asia ging meteen van P3 naar de leiding, maar lang duurde dit niet. Want halverwege de ronde kwam Veijer al opzetten en wist hij de leiding over te nemen. Ortola verdween al snel van het strijdtoneel, want de Spanjaard had nog twee longlap-penalty open staan.

Zo'n anderhalve ronde ging Veijer aan de leiding, maar in ronde drie moest hij even lossen. Adrian Fernandez nam de leiding over van de Nederlander, terwijl achter in het veld twee man onderuit gingen. Ondertussen had Ortola zich al teruggevochten naar P11, voor hij zijn tweede longlap-penalty ging inlossen. Die tweede straf zorgde ervoor dat de Spanjaard opnieuw terugviel naar P19.

Lang kon de Spanjaard niet genieten van de leiding, want na een kleine twee rondjes pakte Veijer de leiding terug. Ondertussen kroop ook kampioenschapsleider David Alonso richting de kop van het veld. De Colombiaan startte de wedstrijd op een hardere band dan de mannen voor hem en wachtte dus af tot de eindfase van de wedstrijd.

Veijer crasht, Alonso profiteert

Vooraan het veld controleerde Veijer het tempo en hield hij de kopgroep van een man of tien keurig in bedwang. Terwijl Ortola zich na zijn tweede straf had teruggevochten naar P11, kreeg de Spanjaard zijn derde longlap-penalty. Erg veel pijn deed het Ortola overigens niet, want hij kwam 'gewoon' op P11 terug.

Precies op het moment dat de Nederlander het tempo aan het opvoeren was, ging het mis. Veijer, die nog altijd de leiding in handen had met nog negen rondjes te gaan, ging hard onderuit in bocht acht en moest opgeven. Het opende de deur voor Daniel Holgado en Ortola, die beide Veijer voorbij staken in het kampioenschap.

Met nog maar drie rondjes te gaan ging ook Furusato hard onderuit. Het was het startschot van een prachtig gevecht om de overwinning, tussen zes coureurs. Holgado was ondertussen los gereden, terwijl Fernandez opnieuw de leiding pakte. Kampioenschapsleider Alonso volgde en ging vol in de aanval bij het ingaan van de laatste ronde. En die aanval lukte. De Colombiaan pakte meteen een paar tienden voorsprong en dat was voldoende. Alonso wist daarmee zijn negende overwinning van het jaar te boeken, voor Fernandez en David Muñoz.

Veijer zal vooral opgelucht adem halen, want zowel Holgado als Ortola wisten amper te profiteren van de valpartij van de Nederlander. Met nog vijf races te gaan staat Veijer op de vierde plaats in het kampioenschap. De achterstand naar nummer twee Holgado bedraagt na de race in Indonesië tien punten. Ortola staat slechts twee punten voor Veijer op P3. Alonso kan volgende week de titel veilig stellen als de MotoGP, en dus ook de Moto3, neerstrijkt in Japan. 

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko geeft flinke waarschuwing af aan F1: "Verstappen moet je serieus nemen"