Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verliest Ferrari haar vetorecht in de Formule 1?

Het Formule 1 team van Scuderia Ferrari verliest mogelijk in de toekomst haar vetorecht. De Italianen hebben sinds de jaren 80 een vetorecht, waarmee ze een monopolie positie hebben.

Het vetorecht past volgens veel teams niet langer bij de Formule 1 en ook de FIA loopt tegen problemen aan. Teams stemmen tegen veranderingen, waardoor deze niet ingevoerd kunnen worden. Het besturende orgaan staat daardoor met regelmaat in haar hemd. Eind 2020 loopt het Concorde Agreement af en de teams gaan de komende jaren onderhandelen met de FIA en Liberty Media over een nieuwe versie. Deze moet vanaf 2021 ingaan en de hervormingen worden groots. Van andere motoren tot en met andere auto's en een budgetplafond. FIA-president Jean Todt liet in Abu Dhabi weten dat het vetorecht van Ferrari ook besproken gaat worden. " Ferrari heeft dit recht al decennia lang. Als we gaan onderhandelen over contractverlenging staat ook dit punt op de agenda."

De FIA en Liberty Media leven op gespannen voet met de topteams. De voorgenomen reglementswijzigingen stuitten op veel weerstand van de fabrikanten. Ferrari liet al meermaals weten dat het overweegt om de F1 te verlaten als de regels teveel veranderen. Todt hoopt dat Ferrari blijft, maar noemt het de keuze van de Italianen zelf. " Of ik bang ben om Ferrari of Mercedes te verliezen? Dat is hun eigen keuze. Wij willen niet dat er iemand vertrekt. Ferrari is een iconisch merk en vanaf het begin onderdeel van de Formule 1." " Ik zie ze niet graag vertrekken en twijfel of ze er goed aan zouden doen om de sport te verlaten. Het is een uniek automerk met een duidelijke verbinding tussen de race- en straatauto's. Ik denk dat een vertrek pijnlijk is voor Ferrari, maar dat is niet mijn verantwoordelijkheid."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden