Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verraste Verstappen voorkwam vroege uitvalbeurt in kwalificatie: "Dat scheelde niet veel"

Bijna zou Max Verstappen de GP van België vanuit het achterveld aan hebben moeten vangen, maar de Nederlander wist toch een uitweg te vinden uit Q2. Hij vertelt hoe het bijna zo mis kon gaan.

Voor Max Verstappen was het aan het einde van Q2 op vrijdag even billenknijpen. De Nederlander stond op het spreekwoordelijke randje van de afgrond. Hij wist geen goede tijd neer te zetten en stond op P10 in de slotseconden, maar uiteindelijk stootte hij met de hakken over de sloot door naar de allesbeslissende Q3-sessie. Hoe kon het zover komen? De Red Bull-coureur legt uit. "Het scheelde niet veel, maar ik moest mijn eerste snelle ronde in Q2 afbreken, omdat ik in bocht acht of negen over de witte lijn ging. Vervolgens reed ik een langzame ronde, gedurende welke ik waarschijnlijk een beetje te veel bandentemperatuur ben verloren." "Vervolgens heb ik veel marge gepakt in die laatste Q2-ronde, vooral in die bocht waar ik in de ronde daarvoor de fout maakte. Ik nam echter veel te veel marge en omdat de baan zoveel sneller was geworden, scheelde het niet veel."

Hit and miss

Verstappen en zijn negentien collega coureurs hadden het lastig op de vrijdag, want met slechts enkele ronden tijdens de natte eerste training moest men een afstelling bepalen voor de rest van het weekend. Wat voor effect heeft dat gehad? Verstappen legt uit. "Daardoor is het zeker wat meer hit and miss . Tijdens de kwalificatie maakten we uiteindelijk de stap naar de droogweerbanden, waardoor je eindelijk een wat beter beeld krijgt van waar de auto ongeveer toe in staat is. Gelukkig was het niet slecht!", lacht hij. "Maar om eerlijk te zijn kan het door het sprintformat ook in droge omstandigheden een hit and miss zijn. Het zorgt namelijk altijd voor een wat chaotische dag. Daarom geniet ik ook niet echt van dit soort weekenden, want je hebt gewoon de tijd niet."

Het format

De tweevoudig kampioen kan zich niet inhouden en benadrukt nog een keer dat hij niets ziet in het sprintformat. "Dit format kan beter, maar ik vermoed dat ze het juist hebben geïntroduceerd om een beetje chaos te creëren en ervoor te zorgen dat sommige teams de plank misslaan." Volgens Verstappen hoort dat niet bij F1. "Als je ziet hoe geavanceerd deze sport is, dan denk ik niet dat het zo hoort te zijn: als je op vrijdag met de verkeerde set-up arriveert, of je na VT1 de verkeerde keuze maakt, dan zit je er voor de rest van het weekend aan vast. Vorig jaar in Brazilië gebeurde ons dat ook. Het is gewoon heel pijnlijk", aldus de tweevoudig kampioen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"