Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2024

Magistrale Verstappen blaast concurrentie weg in kletsnatte kwalificatie GP België

Max Verstappen heeft de snelste tijd genoteerd in de kletsnatte kwalificatie voor de Grand Prix van België. De Nederlander liet zien wie de regenkoning is op Spa-Franchorchamps, maar moet door een gridstraf van P11 gaan vertrekken. Charles Leclerc eiste knap de eerste startplaats op.

Verstappen wet Qualifying Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het ging de gehele zaterdag maar over één ding op Spa-Franchorchamps: regen. De derde vrije training én de sprintrace van de Formule 2 vielen bijna letterlijk in het water, waarna het de vraag was of de kwalificatie van de Formule 1 wel doorgang kon vinden. Initieel was het antwoord in ieder geval ja, want om 16:00 uur was het droog en sprongen de lichten op groen voor Q1. Alle coureurs gingen naar buiten op intermediates.

Max Verstappen ging gelijk als een raket van start en was in zijn eerste ronde anderhalve seconde sneller dan Oscar Piastri. De baan werd echter beter en beter, waardoor de tijden steeds verder omlaag gingen. Halverwege Q1 had Piastri weer de eerste plaats in handen, terwijl onder andere Lando Norris nieuwe banden ging halen. McLaren wilde er zeker van zijn dat hij doorging naar Q2.

Verstappen bleef doorrijden en vloog in de slotfase nogmaals met een ruime marge naar P1. Wat volgde was een spannende strijd om Q2 te halen, waarbij vooral grote namen als Carlos Sainz, Sergio Perez en George Russell in de gevarenzone stonden. Zij wisten uiteindelijk te verbeteren en stelden zo hun plaatsje veilig, terwijl Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda, Logan Sargeant en Guanyu Zhou werden uitgeschakeld. Piastri en Pierre Gasly troefden Verstappen nog af met een knap rondje.

Uitslag Kwalificatie - België

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q2 en Q3

Ook in Q2 was het zaak om zo vroeg mogelijk een goede ronde neer te zetten, zeker omdat het licht begon te regenen op het rechte stuk. Verstappen was een van de laatste coureurs op de baan, maar zette opnieuw ruimschoots de snelste tijd op de klokken. De 26-jarige Nederlander was zes tienden rapper dan Norris en verzekerde zich zo in één klap van een plaats in Q3.

Dat gold niet voor Perez, de Mercedessen en de Ferrari's. Zij stonden in de gevarenzone en moesten op nieuwe banden nog een keer aanzetten. En waar Verstappen indruk maakte door nog eens te verbeteren, ging Perez maar ternauwernood door. De Mexicaan eindigde op P10 en had een marge van drie duizendsten op Alex Albon, die dus wel werd uitgeschakeld. Ook Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas en Lance Stroll waren klaar.

Daarna barstte de strijd om poleposition los. Althans, strijd... Verstappen zette een 1:53.1 neer en blies zo iedereen weg. Perez kwam in de eerste runs nog het dichtst in de buurt, maar stond wel op een achterstand van zes tienden. Lewis Hamilton was the best of the rest op P3, terwijl Piastri en Norris het met P4 en P6 moesten doen.

Maar zaten er nog verbeteringen in? Jazeker, al werd de ongenaakbare Verstappen niet meer bedreigd. Leclerc schoof nog op zeer knappe wijze door naar P2, waardoor Perez nét poleposition misliep. Hamilton werd vierde, voor Norris die verbeterde en de top vijf completeerde.

Praat mee!

Viaplay
x
Column McLaren slaat enorme flater met Red Bull-aantijgingen