Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2022

Indrukwekkende Verstappen heerst in kwalificatie voor Belgische GP

Max Verstappen heeft op overtuigende wijze poleposition veroverd voor de Belgische Grand Prix. Hij moet de race zondag door een gridpenalty echter vanuit de achterhoede aanvangen.

Verstappen Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

Na een vertraging van 25 minuten ging de kwalificatie op Spa-Francorchamps van start. Een kwalificatie die bijzonder zou worden, aangezien liefst zeven coureurs na afloop een gridstraf zouden krijgen. Max Verstappen en Charles Leclerc wisten dat, ook als zouden ze pole veroveren, ze zondag niet vanaf deze positie zouden mogen starten.

Verstappen liet er geen gras over groeien en klokte de eerste 1.44 van het weekend met een 1.44,581. Daarmee was de Nederlander wederom flink sneller dan de rest van het veld, aangevoerd door Carlos Sainz. De Ferrari-coureur gaf een halve seconde toe, Sergio Perez zelfs acht tienden en Charles Leclerc een volle seconde. De beide Mercedes-coureurs moesten zelfs ruim anderhalve seconde toegeven.

De Mercedessen waagden nog een poging en verbeterden hun tijden, maar het gat naar Verstappen bedroeg nog altijd meer dan een seconde. Verrassing van Q1 was de zesde positie van Alexander Albon.

Afvallers in Q1: Vettel, Latifi, Magnussen, Tsunoda en Bottas.

Uitslag Kwalificatie - België

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

In Q2 opende Red Bull wederom ijzersterk met een 1.44,7 voor Verstappen en Perez. Het duo was daarmee zeven tienden los van Sainz. Leclerc kende een rommelige eerste run, waarin hij worstelde met zijn Ferrari. Het bracht hem slechts de zesde tijd op een volle seconde van Verstappen.

Wederom hadden de Mercedes-coureurs het niet makkelijk met een achtste en tiende positie voor Russell en Hamilton na de eerste run. Het gat? Meer dan anderhalve seconde. De beide Red Bulls spaarden banden door niet nog een run te maken, in tegenstelling tot de anderen.

Leclerc verbeterde zijn tijd flink en wist zelfs de tijd van Verstappen te pakken met een 1.44,5. Ook de Mercedes-coureurs scherpten hun tijd aan, maar gaven nog altijd een kleine seconde toe op de snelste tijd. Albon imponeerde wederom in zijn Williams door als tiende door te gaan naar Q3. Dit betekent dat hij door alle gridstraffen zondag als zesde mag starten.

Afvallers in Q2: Ricciardo, Gasly, Zhou, Stroll en Schumacher.

In Q3 barstte de strijd voor de pole los. Het was aan Verstappen om zijn favorietenrol waar te maken, want tot op dat moment stond er geen maat op de Nederlander. Met een 1.43,6 opende hij razendsnel, met een gat van liefst zes tienden naar Sainz. Perez en Leclerc gaven acht tienden toe op de ontketende Verstappen.

Met nog enkele minuten te gaan maakten de coureurs zich op voor een laatste poging om hun tijd te verbeteren. Verstappen en Leclerc maakten geen extra run, waardoor alleen Sainz en Perez nog konden proberen om de tijd van de Nederlander te verbeteren. Ze slaagden daar niet in.

De Mercedessen stelden flink teleur met een zevende en achtste positie voor Hamilton en Russell.

Ook interessant:

Ben jij sneller dan een F1-team? Speel de pitstop challenge en win vette prijzen!

Een F1-team wisselt in een slordige twee seconden vier banden. Hoe snel ben jij? En ben je sneller dan jouw vrienden? Check het nu!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP België 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'