Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen doet duidelijke oproep aan FIA na meerdere diskwalificaties

Max Verstappen is van mening dat als er een coureur wordt gediskwalificeerd vanwege de technische reglementen, de teamgenoot ook gecheckt moet worden door de FIA. Een logisch gevolg, maar op dit moment gebeurt dat niet in de Formule 1.

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na de Grand Prix van de Verenigde Staten werden Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd na een check van de FIA. De plank onder de bolides van de twee waren te ver weggesleten, maar dit soort checks worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Max Verstappen reageert in Mexico op de situatie van een week eerder.

"Ik denk niet dat ook maar iemand dit bewust doet, maar als je (in een sprintweekend, red.) maar één training hebt om alles voor elkaar te krijgen, dan kan het gebeuren dat je fout zit. Vanaf dan is er niets meer aan te doen", laat hij weten aan de aanwezige media in Mexico, waaronder RacingNews365. "Het enige wat je kan doen is de bandendruk opvoeren, maar ja, dan rijd je op ballon-banden."

"Als team weet je dat als je de rijhoogte omlaag schroeft, je meer performance hebt. Toch komt het door dit (sprint)format dat men in deze positie verkeert. Normaal, als je een heel weekend hebt, dan heb je dit niet."

Meer FIA-checks na een GP?

De controles van de FIA worden zoals hierboven benoemd steekproefsgewijs uitgevoerd. Gevraagd of alle auto's op alles gecheckt moeten worden, reageert Verstappen: "Dan krijg je de uitslag van de race pas op dinsdag. Het probleem is dat het onmogelijk is om álles te controleren, maar geen enkel team wil dat de auto illegaal is. Niemand doet de afstelling met het idee illegaal te zijn."

"Natuurlijk heb je willekeurige checks, van de voorkant van het veld naar achteraan. Zo werkt het gewoon, want je kan niet alle auto's controleren. In dat geval heb je 100 man meer nodig."

Verstappen heeft wel een duidelijke suggestie voor de FIA nadat Hamilton (Mercedes) en Leclerc (Ferrari) werden gediskwalificeerd. "Als je één auto per team checkt en er is iets illegaal, dan vind ik dat je de andere auto ook moet controleren. Dat is het enige wat ik wil zien, want als de één een DSQ krijgt, dan weet je dat de ander een hogere positie krijgt", aldus de Red Bull-rijder, terugblikkend op de FIA-situatie van een week eerder.

Formule 1 GP Mexico 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen