Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen dringt aan op juiste mentaliteit bij Red Bull: "Want zo wil ik niet denken"

Max Verstappen kent dit seizoen een heel andere Formule 1-campagne dan in 2023. Waar hij vorig jaar de zeges fluitend aaneenreeg, moet hij nu knokken voor elke positie vooraan op het circuit? Vervelend? Ja én nee.

Verstappen GP Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft al vier races lang niet gewonnen in de Formule 1. Een drama? Nee, maar het laat wel een ander beeld zien dan een jaar geleden en zelfs ook een ander beeld dan aan het begin van het seizoen. Red Bull verloor vanaf de eerste vier à vijf races terrein.

Waar heeft dat mee te maken? Is dat misschien circuitspecifiek? "Dat kon je in het begin misschien zo stellen, maar nu kun je duidelijk zijn dat het niet uitmaakt waar we naartoe gaan. We hebben het nu overal lastig", aldus Verstappen in gesprek met Formula.hu.

"De laatste paar races zijn we niet meer het snelst, dus dat maakt het lastiger. Anderen hebben goed werk verricht door hun auto beter te maken, maar tegelijkertijd hebben wij onze voorsprong in het coureurskampioenschap wel verder weten uit te breiden. Bovendien leiden we nog steeds ook het constructeurskampioenschap, dus het is niet alleen maar kommer en kwel. Natuurlijk had ik gehoopt dat we een groter voordeel hadden, maar het is zoals het is."

De conclusie is dan ook duidelijk voor Verstappen: "We moeten meer performance zien te vinden in de auto om sterker terug te komen en zo weer vóór onze concurrenten uit te komen."

Knokken voor elke positie

Vaak wordt er gesuggereerd dat het lastiger is voor het leidende team om door te ontwikkelen, waarbij teambaas Christian Horner het vaak heeft over 'de wet van remmende voorsprong'. Verstappen zelf kan daar niet zo veel mee. Sterker nog, die wet legt hij liever naast zich neer.

"Dat kan je misschien wel zo zeggen, maar zo wil ik niet denken. Als winnend team moet je juist harder pushen. Dát moet de mentaliteit zijn. Maar zo gaan de dingen. De mensen die op jou jagen, zijn natuurlijk hongerig en hebben het verlangen om jou te verslaan. Ze hebben daarin goed werk verricht en het is nu aan ons om te reageren."

Door de tekortkomingen van de auto wordt Verstappen gedwongen een tandje bij te zetten en voortdurend op 110% van zijn kunnen te opereren. Hij draait er zijn hand niet voor om, maar makkelijk? Nee, dat is het zeker niet. "Dat is zwaar, daar ga ik niet over liegen. Natuurlijk doe ik altijd mijn uiterste best in mijn pogingen elk weekend het beste resultaat te behalen. Maar als ik een goede auto heb, maakt dat mijn leven makkelijker en ook het leven van het team."

Maar, zo weet Verstappen, dominant winnen was leuk, maar van een goed gevecht kan hij op een andere manier ook genieten. "We moeten knokken voor elke positie, maar dat is oké. Het is ook wel fijn, want het houdt iedereen scherp. Het zijn opwindende tijden, laat ik het zo zeggen."

Zo vecht Verstappen opeens tegen coureurs waar hij recent misschien niet tegen streed, maar bijvoorbeeld wel in het verre verleden. "We vechten nu met veel meer coureurs en iedereen heeft daarbij zijn eigen stijl. Niet iedereen handelt hetzelfde en dat is prima. Ik groeide op met heel wat van deze jongens. Het is leuk om met coureurs van mijn eigen generatie te vechten die ik al ken vanuit de kartdagen."

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Coulthard kritisch op Verstappen: "Dat is erg ongebruikelijk"