Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen eindelijk de favoriet op een van zijn matigste F1-circuits

Max Verstappen heeft niet de allerbeste ervaringen met de Formule 1 Grand Prix van Australië, maar daar kan hij met zijn razendsnelle Red Bull-bolide in 2023 verandering in brengen.

Max Verstappen begint komend Grand Prix-weekend aan alweer zijn zevende GP van Australië. De afgelopen zes keer stond de Red Bull-coureur slechts één keer op het podium en een overwinning boekte hij nog niet op Albert Park. Hoe ziet zijn 'track record' eruit? We nemen je mee met Verstappen door de jaren in de Formule 1 Grand Prix van Australië.

2015

In 2015 maakte Max Verstappen zijn Formule 1-racedebuut in Australië, waar het gelijk goed begon in de Toro Rosso-bolide. Op 17-jarige leeftijd wist hij zich net niet in de top tien te kwalificeren, maar met een elfde plaats begon hij het weekend goed en leek hij op weg te zijn naar punten. Helaas voor Verstappen moest hij in ronde 34 moest hij zijn bolide naast de kant van de weg zetten, want de Renault-motor begon te roken. Een vroegtijdig einde van de eerste F1-race, zoals op onderstaande beelden is te zien. Dit artikel gaat verder onder de video.

2016

In 2016 was de GP van Australië opnieuw de seizoensopener. Verstappen was rookie af en kwalificeerde zich, toen ook nog in de Toro Rosso-boldie, op de vijfde plaats achter de coureurs van Mercedes en Ferrari. De coureurs van Red Bull zelf (Daniel Ricciardo op P8 en Daniil Kvyat op P18) liet hij ver achter zich. Op zondag kon Verstappen echter niet meekomen met de minder competitieve Toro Rosso en kwam hij uiteindelijk als tiende over de finish. Teamgenoot Carlos Sainz finishte eerder dan de Nederlander, maar een aantal races later was het Verstappen die promoveerde naar Red Bull.

2017

In het F1-seizoen van 2017 maakte Verstappen voor het eerst kennis met Melbourne in een Red Bull-bolide. Het eerste volledige seizoen voor de Oostenrijkse renstal begon hier, maar direct werd duidelijk dat ook dit jaar de concurrenten een stuk sneller waren. Verstappen kwalificeerde zich op de vijfde startplaats en op zondag werd de race uiteindelijk gewonnen door Ferrari-coureur Sebastian Vettel. Verstappen finishte op dezelfde plaats als waarop hij startte, achter de snellere bolides van Ferrari en Mercedes. Teamgenoot Ricciardo viel uit.

2018

Langzaam maar zeker ging het wat beter bij Red Bull en Verstappen kwam ook in de kwalificatie dichter bij de coureurs van Ferrari. Mercedes was echter nog veel te snel en de Limburger moest het doen met de vierde plaats op zaterdag. Het podium was een mogelijkheid. Op zondag ging het echter niet lekker. Bij de start moest hij plekken inleveren aan Ricciardo en aan Kevin Magnussen, waarna hij na een aantal ronden spinde en terugviel naar de achtste plaats. Na een gelukje met de uitvallende Haas-bolides en pech met een safety car bleef hij vastzitten achter Fernando Alonso, waarna hij op P6 eindigde.

2019

Nog altijd de beste race in Melbourne voor Verstappen. In 2019 mocht hij de GP van Australië starten vanaf de vierde plaats en ook op zondag kon Red Bull eindelijk goed meekomen. In ieder geval ten opzichte van de Ferrari-bolides dan, want Mercedes was opnieuw razendsnel. Met behulp van DRS kwam Verstappen voorbij aan Vettel, waarna hij de jacht inzette op Hamilton. Het lukte de Nederlander niet om zijn latere titelrivaal in te halen en ook Valtteri Bottas (toen nog Mercedes-coureur) eindigde voor hem, maar Verstappen was zeker van zijn eerste en enige podium in Australië: P3.

2022

Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie werd de GP van Australië in 2022 weer gehouden en dit jaar leek Verstappen eindelijk mee te kunnen doen voor zijn eerste zege op Albert Park. Als regerend wereldkampioen kwalificeerde hij zich in de derde race van het seizoen op de tweede plaats achter de Ferrari van Charles Leclerc. Leclerc blijft aan de leiding bij de start en later in de race kan Verstappen toch nog aanvallen, maar Ferrari lijkt op weg naar de overwinning en de Nederlander naar zilver. Helaas wordt het alleen maar erger: in de 38ste ronde moet Verstappen zijn Red Bull parkeren vanwege een hydraulisch probleem. Nul punten. In 2023 kan Verstappen met een ogenschijnlijk zeer dominante Red Bull-bolide nu toch echt jagen op zijn eerste overwinning op Albert Park. Zijn track record in Australië laat echter zien dat het zeker niet het beste circuit van de Nederlander is, al kwam dat regelmatig door een langzame bolide, pech, of toch een eigen fout.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi