Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen en collega's hebben een duidelijke boodschap voor rookbom gooiende fans

Tijdens de kwalificatie voor de GP van Nederland moest er met de rode vlag worden gezwaaid vanwege een oranje rookbom op het circuit. De Formule 1-coureurs veroordelen de acties.

Aan het begin van Q2 werd de rode vlag al na enkele seconden gezwaaid. De oorzaak: een 'fan' had een oranje rookbom op het circuit gegooid. Na enkele minuten oponthoud kon er weer verder worden gekwalificeerd, terwijl de 'fan' van Circuit Zandvoort werd geschopt. In de slotfase van Q3 zagen we opnieuw een oranje rookbom op het circuit liggen, in de beslissende slotseconden van de kwalificatie. Gelukkig voor Max Verstappen, die op dat moment op P2 stond, kon er zonder een rode vlag worden doorgereden. Na afloop reageert Verstappen op de incidenten met de rookbommen. Zijn mening is even helder als duidelijk. "Het is gewoon heel onnozel om dat te doen. Om een flare vast te houden is wel leuk, maar er zit natuurlijk ook een limiet aan. Om deze op het circuit te gooien is echter gewoon dom", zucht hij. "Degene die dat gedaan heeft is er volgens mij ook uitgegooid, dus doe het nou gewoon niet. Het is voor niemand goed. Jij wordt eruit gegooid en je kan de race niet zien, terwijl het voor ons gevaarlijk is als er dingen op het circuit liggen. Dat moet je gewoon niet doen", benadrukt de regerend wereldkampioen.

Ferrari-coureurs scharen zich achter Verstappen

Charles Leclerc en Carlos Sainz, de nummers twee en drie van de kwalificatie, sluiten zich aan bij hun Red Bull-rivaal. Ze zijn blij dat de beveiliging daarna meteen ingreep. "Ik heb niet veel anders te zeggen dan Max", vertelt Charles. "Het is gewoon gevaarlijk, dus doe het gewoon niet. Het is goed om te zien dat de beveiliging erop heeft gereageerd. Dit hoort niet te gebeuren." Leclerc hoopt dat het in de toekomst kan worden voorkomen. "Als we in de toekomst iets kunnen doen om het te voorkomen... want dit neemt risico met zich mee. Hopelijk gebeurt het niet nog eens", aldus de Ferrari-coureur. Sainz heeft nog wat toe te voegen aan de opmerkingen van zijn teamgenoot. Hij roept de fans op om het juiste moment te kiezen voor de rookbommen. Het liefst niet in ronde één. "Het is belangrijk om de fans te laten weten wanneer het mogelijk is om de flares te gebruiken en wanneer niet." "Het was goed dat het gebeurde in de in lap, nadat Max pole had gepakt, maar doe het niet tijdens de race of in de eerste ronde als we met 300 kilometer per uur aan het vechten zijn. Dan wil je namelijk niet afgeleid worden door rook. Hopelijk kan de organisatie daar een rol in spelen. Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat ze niet op het circuit worden gegooid", zo sluit de Spanjaard wijs af.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'