Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Verstappen en de verloren kans bij Simtek

De Formule 1-carrière van Jos Verstappen duurde tien jaar, waarin hij voor zeven verschillende teams Grands Prix reed. Eén van de meest veelbelovende, maar tevens korte avonturen, beleefde hij in 1995 bij Simtek.

Nederland staat op de banken als in 1994 Jos Verstappen wordt gepresenteerd als reservecoureur van Benetton. Zijn racekans krijgt hij sneller dan gedacht als JJ Lehto geblesseerd raakt. In tien races rijdt Verstappen twee keer naar het podium, maar aan het einde van het seizoen wordt hij vervangen door Johnny Herbert, die aan mag blijven voor 1995. Benetton zegt de steun aan Verstappen niet helemaal op en teambaas Flavio Briatore lobbyt in de Formule 1-paddock om uit te komen bij het team van Simtek.

Simtek is dan een jong team in de Formule 1 met één seizoen op het palmares. Daar worden geen successen geboekt, maar Verstappen heeft alle vertrouwen in de kwaliteiten van het technische kopstuk aldaar, Nick Wirth. En al snel blijkt de herkenbare paarse bolide inderdaad lang zo slecht nog niet, zeg maar gerust dat er potentie in zat. Helaas echter was de auto hopeloos onbetrouwbaar.

Zonder enige testkilometers achter de rug arriveert Simtek in Brazilië voor de race op Interlagos. De auto wordt nog afgebouwd in de pitbox. Er mag niet heel veel van het team worden verwacht en verder dan zestien rondjes op de zondagmiddag komt het team niet. Verstappen echter toont twee weken later, na een wat betere voorbereiding, aan waar de auto werkelijk toe in staat is.

Een veertiende startplaats lijkt volgens moderne maatstaven misschien niet zo indrukwekkend, maar in een tijd waarin 26 coureurs aan het vertrek stonden, stond hij daarmee steady in het middenveld. Die 14e startplaats werd zelfs een zesde plaats in de race, maar helaas zorgde versnellingsbakproblemen er in de race voor dat hij zijn ijzersterke optreden niet kon belonen met punten of een goede finish.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Drie weken later in Imola maakt Verstappen wederom indruk als hij in de race grote namen als Heinz Harald Frentzen en Johnny Herbert, nota bene de man die hem bij Benetton opvolgde, inhaalt. Dat moment voelde goed voor Verstappen, die echter opnieuw het zwartwit-geblokt niet zag. Wederom toonde de versnellingsbak zich de achilleshiel.

Nog veel nijpender echter dan de gebrekkige betrouwbaarheid is de financiële situatie binnen het team. Een grote geldschieter gaf niet thuis. Pogingen om nieuwe sponsoren te vinden slaagden niet en als ook de sponsor van Hideki Noda, die in de tweede helft van het seizoen het stoeltje van Verstappens teamgenoot Domenico Schiattarella zou overnemen, niet thuis gaf na de aardbeving in het Japanse Kobe, kan With niet anders dan het faillissement van het team aanvragen.

De laatste race van het team was zodoende de GP van Monaco en helaas ging ook die race de boeken in als een deceptie. Beide auto's vielen bij de start al uit, het team zagen we daarna niet meer terug op de grid. Het team kon niet als geheel verkocht worden en dus werd de hele inboedel geveild.

Verstappen zagen we dat seizoen niet meer op de Formule 1-grid. Hij testte nog wel voor Benetton, maar vroeg aan Flavio Briatore of hij uit die functie kon worden ontheven, omdat hij van mening was dat een rol als testcoureur hem na zijn goede optreden voor Simtek meer zou schaden dan goed zou doen. De interesse in Verstappen is door zijn korte campagne bij Simtek allerminst verstomd en voor 1996 heeft hij de keuze om voor Arrows of Ligier te rijden. Hij kiest uiteindelijk voor Arrows, waar hij voor het eerst in zijn loopbaan een volledig Formule 1-seizoen afwerkt. Hij pakt één punt, na opnieuw een sterk optreden in de Grand Prix van Argentinië.

Ook interessant:

Strijd Verstappen en Hamilton wordt in de laatste bocht van de laatste race beslist

De titelstrijd in 2021 wordt ongemeen spannend. Wordt het Max Verstappen of Lewis Hamilton? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk doen hun voorspellingen in de laatste RN365-podcast, die hieronder is te beluisteren.

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
Analyse Waarom Hamilton vanwege Verstappen terecht de noodklok luidt