Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Verstappen en Hamilton gaan het Formule 1-seizoen domineren"

Max Verstappen is bezig aan zijn beste Formule 1-seizoen tot op heden. Met de steeds sneller wordende Red Bull-Honda liggen er nog mooie kansen op succes in het vooruitzicht dit jaar.

Vijfmaal legde Max Verstappen beslag op een podiumplaats en tweemaal wist hij tot op heden een Grand Prix te winnen. De coureur is in vorm en het team van Red Bull en motorleverancier Honda wisten zich de afgelopen maanden fors te verbeteren. Van de laatste vier Grands Prix won Verstappen er twee en bovendien veroverde hij zijn allereerste poleposition. Reden genoeg tot optimisme voor de rest van het seizoen. RacingNews365 blikt vooruit op de tweede seizoenshelft, waarin wij vaker een gevecht tussen Lewis Hamilton en Verstappen verwachten. Formule 1-journalisten Jan van der Burgt en Ruud Dimmers over de kansen van Verstappen, Red Bull en Honda.

Krijgen we een titanenstrijd tussen Hamilton en Verstappen?

Met een achterstand van 69 punten en nog negen races te gaan lijkt de titel voor Verstappen niet meer te zijn dan een theoretische mogelijkheid. Echter kan het snel veranderen in de Formule 1 en met vier races in een maand, wordt september cruciaal in de titelstrijd. "De titel is wel buiten bereik, daarvoor is het gat te groot. Het is leuk om te dromen over een titel in 2019, maar de meeste dromen zijn bedrog", concludeert Van der Burgt. "Ik verwacht dat Max en Lewis elkaar vaker tegen gaan komen op de baan. Max is door zijn achterstand kansloos voor de titel, waardoor Lewis wat minder risico hoeft te nemen in een gevecht." "De titel gaat naar Hamilton of hem moet iets ergs overkomen", aldus Dimmers. "Een dergelijk grote comeback is in de Formule 1 de afgelopen decennia niet vertoond, plus Mercedes had voor de zomerstop nog altijd de beste auto die ook nog eens bullitproof was."

Waar maakt Verstappen het meeste kans op de zege?

Het is heel optimistisch om te roepen dat Verstappen op ieder circuit kan winnen. Zeker met het oog op een gridstraf die op de loer ligt en waarschijnlijk bij de Italiaanse Grand Prix geïncasseerd wordt. Ook het circuit in Sotsji, waar de Russische Grand Prix verreden wordt, lag de Red Bulls de afgelopen jaren niet goed. "De maanden september en oktober zijn de 'Max Verstappen maanden'. Hij presteert altijd goed in Singapore, Mexico, Suzuka, Amerika en Brazilië. Stuk voor stuk banen waarop hij zijn talent al meermaals liet zien en op het podium stond. In Japan zelfs driemaal op rij! Een race of drie zie ik hem dan ook nog wel winnen, of Mercedes moet met een wonderupdate komen na de zomerstop", blikt Dimmers vooruit. Van der Burgt voorziet een tweestrijd tussen Verstappen en Hamilton: "Die twee gaan de dienst uitmaken de rest van dit seizoen. Ik zet in op vier zeges voor Max in de tweede seizoenshelft. Honda, Red Bull en Max gaan voor huilende Japanse fans op de tribunes van Suzuka zorgen, met een prachtige overwinning daar."

Weet Honda het gat te dichten met Ferrari en Mercedes?

Van der Burgt: "Ik kan me voorstellen dat ze het gat gedurende het seizoen verder gaan dichten en volgend seizoen op gelijk niveau beginnen. Als Honda met de Spec 4 en mogelijk zelfs de spec 5 komt, dan moet dat voldoende zijn." Dimmers: "Ferrari heeft de beste motor en zal naar Monza een nog krachtige motor meenemen, maar ook Honda en Mercedes introduceren een nieuwe versie van hun krachtbron. Alles draait om de ontwikkeling van de complete powerunit. Mensen moet zich niet blindstaren op de pk’s die met regelmaat om de oren vliegen. In welk toerengebied zijn deze voorhanden? Hoe lang kan een coureur op vol vermogen rijden? Allemaal cruciale zaken." "Honda gaat zeker nog stappen zetten, maar het gat volledig dichten zal nu waarschijnlijk net niet lukken. Maar, wie weet toveren ze nog die spec 5 uit de hoge hoed. Dit seizoen is een leer- en ontwikkelseizoen, volgend jaar worden de hoofdprijzen weer opnieuw verdeeld."

Gaat Ferrari nog races winnen en blijft het Red Bull voor in de stand?

Een voorsprong van 44 punten in de constructeursstand is met negen races voor de boeg zeker nog te dichten. De komst van Alexander Albon moet ervoor zorgen dat Red Bull ook met de tweede wagen goede punten gaat scoren. Van der Burgt heeft weinig vertrouwen in een wederopstanding van Ferrari: "Ze kunnen alleen races winnen door pech van anderen en niet op eigen kracht. Ze hebben een te grote achterstand in de ontwikkeling opgelopen en hebben de afgelopen jaren niet laten zien dat ze dit tijdens het seizoen weten te veranderen." "Ferrari blijft Red Bull nog wel voor in de WK-stand. Albon moet eerst nog maar eens bewijzen dat hij sneller is dan Gasly en als hij dat niet is dan staat Verstappen er alleen voor." "Monza, daar moet het gebeuren voor Ferrari. De krachtigste motor van het veld op het snelste circuit. Als het daar niet lukt worden er weer enkele stafleden gekielhaald. Het seizoen is al lang en breed verloren voor de Italianen. Leclerc gun ik zijn eerste zege wel, maar het is niet genoeg om te voorkomen dat er nog koppen gaan rollen", aldus Dimmers die het zwaard van Damocles al ziet hangen boven teambaas Mattia Binotto. "Red Bull zal de overhand nemen, nou ja: Max Verstappen zal de overhand hebben ten opzichte van Sebastian Vettel en Charles Lerclec. Of Albon goed genoeg is om Ferrari punten af te snoepen is zeer lastig in te schatten. Van een F1-coureur mag je verwachten dat hij in de buurt blijft van zijn teamgenoot, maar met slechts 12 races achter zijn kiezen… een onmogelijke opgave? Ik heb er een hard hoofd in, maar hoop dat Albon mij vierkant uitlacht in Abu Dhabi."

Bottas of Verstappen voor P2 in het WK?

De strijd om de tweede plaats in het WK ligt ook bij de coureurs volledig open. Verstappen wist het gat in de afgelopen races te dichten tot slechts zeven punten. Weet hij Bottas dit seizoen te verschalken? "Verstappen wordt tweede. Als we kijken naar de trend van dit seizoen dan heeft Max de overhand genomen in de laatste races. Zelfs met opgeladen accu na de zomerstop is Bottas niet opgewassen tegen Verstappen", voorspelt van der Burgt. Ook Dimmers verwacht een sterke Verstappen: "Ik ga voor Max, vorig seizoen kakte Bottas na de zomer nog verder in elkaar. Als Mercedes meer concurrentie krijgt van Red Bull en Ferrari, dan moet hij vechten voor posities en is hij niet langer de schaduwkopman van Hamilton. Dan zien we bij hem ook dezelfde tekortkomingen als bij Gasly." "Verstappen is op alle vlakken een betere coureur, als de RB15 goed genoeg blijft eindigt Max als tweede achter Hamilton."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje