Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2024

Verstappen en Red Bull grote verliezers van GP Monaco, triomftocht voor Leclerc

De Grand Prix van Monaco werd een ongekend succes voor Charles Leclerc. De lokale held was het gehele weekend dominant en pakte voor het eerst de overwinning in zijn eigen achtertuin. Max Verstappen en Red Bull horen bij de grootste verliezers.

Verstappen race Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Nee, de Grand Prix van Monaco gaat niet de geschiedenisboeken in als één van de leukste races die we ooit hebben gezien. Traditioneel was de kwalificatie ontzettend spannend, waarna een dag later inhalen weer onmogelijk bleek. Maar wie sloegen op het moment suprême toe en horen bij de winnaars en wie vertrekken met zorgen uit het prinsdom? 

Winnaars

Charles Leclerc
Charles Leclerc is de onbetwiste koning van Monaco. De Ferrari-coureur liet vanaf de eerste seconde razendsnelle tijden noteren en wist die lijn door te trekken naar de kwalificatie. Leclerc gaf zelf ook toe dat zijn goede vorm in de vrije trainingen allemaal leuk en aardig was, maar dat je er niets aan hebt als de eerste startplaats door je vingers glipt.

Dat gebeurde dan ook niet. Leclerc perste er twee geweldig rondjes uit in Q3 en deed in de race werkelijk niets fout. De Monegask managade zijn banden optimaal om zo een extra pitstop te voorkomen na de rode vlag en kwam geëmotioneerd over de streep. In 2021 en 2022 kon hij zijn poleposition niet verzilveren door een crash en een foute strategie, nu vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Chapeau!

Oscar Piastri
Ook Oscar Piastri werkte een fantastisch weekend af op het krappe stratencircuit. Oké, het was niet genoeg om Leclerc te verslaan, maar hij had wel teamgenoot Lando Norris in zijn zak. Sterker nog, kwalificatiewonder Piastri perste er ook een fantastisch rondje uit, met de tweede startplaats tot gevolg. 

Bij de start leek het echter even fout te gaan met Carlos Sainz. De Ferrari-coureur toucheerde de vloer van Piastri, die daarna met lichte schade moest dealen. Dat was uiteindelijk geen probleem. Piastri voerde lange tijd de druk op bij Leclerc, totdat de laatstgenoemde coureur mocht versnellen in de slotfase. Een overwinning was dus niet mogelijk voor Piastri, maar hij haalde met een foutloze prestatie wel een waardevolle tweede plaats binnen. Gaat hij zich nu ook nadrukkelijk in de top van het veld melden?

Yuki Tsunoda
Yuki Tsunoda verkeert in de vorm van zijn leven. De Japanner is een stuk rustiger geworden en bekroont dat met ontzettend veel puntenfinishes. Na de Grand Prix van Monaco kan je niet anders dan concluderen dat Tsunoda aanspraak maakt op een zitje bij een beter team. Wederom schopte de RB-coureur het tot Q3, de zesde keer al dit seizoen, en in de race hield hij zeer stoïcijns zijn achtste plaats vast. En op het moment dat zijn engineer hem vertelde dat hij mocht versnellen, reageerde Tsunoda: 'dat horen we graag!' Klopt helemaal, Yuki, ga zo door.

Alex Albon
Tot nu toe was het een dramatisch seizoen voor Williams, want het team uit Grove kampt nog steeds met een te zware auto en een gebrek aan reserveonderdelen. Dan moeten de coureurs maar het verschil maken als de kans zich voordoet. Dat is precies wat Alex Albon deed in Monaco. Williams stuurde de coureur op een rustig moment naar buiten tijdens de kwalificatie en Albon bekroonde die strategie met een zeer sterk rondje. Het gevolg? De negende startplaats én de eerste punten van het seizoen na een goede race. Albon liet weer eens even zien uit welk hout hij gesneden is. 

Pierre Gasly
Pierre Gasly was ook een coureur die hoogstpersoonlijk het verschil maakte in het prinsdom. De bokkige Alpine hoort normaal gesproken niet in de top tien thuis, maar met een fabelachtig rondje mocht Gasly voor het eerst naar Q3. Een dag later gooide teamgenoot Esteban Ocon bijna roet in het eten, daarover later meer, en kroop Gasly door het oog van de naald. De Fransman kon zijn weg vervolgen en haalde uiteindelijk een kostbaar puntje binnen. Het was een fijne opsteker voor Gasly, die nog zonder contract zit voor 2025.

Verliezers

Red Bull
Red Bull kende een verschrikkelijk weekend in Monaco. De RB20 was niet vooruit te branden, waarna Max Verstappen en Sergio Perez het met de zesde en achttiende plaats moesten doen in de kwalificatie. Misschien was het overigens nog wel zorgwekkender dat Verstappen van 'een fundamenteel probleem' sprak en Helmut Marko zei dat de gegevens van de simulator en het circuit niet overeen komen. In de werkelijkheid houdt de auto in de verste verte niet van hobbels en kerbstones.

En zo moet het team uit Milton Keynes hard aan het werk om de problemen op te lossen, want de concurrentie ruikt bloed. Het gaat al drie races niet van een leien dakje, al pakte Verstappen natuurlijk wel nog de zege in Imola. Dan helpt het alleen niet dat Perez ook nog eens bij een megaklapper betrokken was. De Mexicaan had Kevin Magnussen niet gezien en vloog snoeihard de vangrail in. Het is duidelijk: Red Bull moet letterlijk en figuurlijk de scherven bij elkaar rapen.

Haas
Hetzelfde geldt voor Haas. Na de kwalificatie werden Kevin Magnussen en Nico Hulkenberg halsoverkop gediskwalificeerd door een illegaal DRS-systeem, terwijl de koffers al gepakt konden worden na de start van de race. Magnussen kwam zoals gezegd hard in aanraking met Perez, waarna de beide mannen ook Hulkenberg meenamen in hun val. Het Amerikaanse team had ongetwijfeld op een andere manier in het nieuws willen komen, maar moet het met twee DNF's doen in een kansrijk Grand Prix-weekend.

Esteban Ocon
"De aanval van Esteban Ocon was totaal misplaatst. Het is precies wat we niet willen zien en we zullen dan ook grenzen gaan stellen. We zullen een heel zwaar besluit moeten nemen." Het waren de keiharde woorden van Alpine-teambaas Bruno Famin tijdens de race. De Fransman was woedend op Ocon, die bij de start het gevecht aanging met teamgenoot Gasly en een veel te ambitieuze inhaalactie plaatste. Ocon vloog door de lucht en kon zijn auto meteen in de garage parkeren, terwijl Gasly heel veel geluk had en zijn weg kon vervolgen. Het zal de kansen van Ocon op een zitje voor 2025 geen goed gedaan hebben, want Alpine is woedend. Of ondervindt Ocon al gevolgen in Canada? De woorden van Famin waren in ieder geval duidelijk.

Aston Martin
Wat is er toch bij Aston Martin aan de hand? Het team lijkt alleen maar verder weg te zakken in de donkere krochten van het middenveld, want ook in Monaco ging het dramatisch. Fernando Alonso werd al uitgeschakeld in Q1 en ook Lance Stroll kreeg het niet voor elkaar om zich bij de beste tien coureurs te scharen. Het feit dat Stroll in de race nog even een muurtje meepakte toen hij eindelijk mocht pushen, zegt eigenlijk al genoeg. Aston Martin heeft het heel lastig en moet concluderen dat het nog niet mogelijk is om de topteams uit te dagen. Zelfs RB is nu sneller...

Stake F1
Stake F1 wordt zo langzaamaan de onbetwiste hekkensluiter van de Formule 1. Het ambitieuze team wordt in 2026 omgedoopt tot Audi, maar moet tot die tijd zien te overleven. Valtteri Bottas en Guanyu Zhou waren ontzettend langzaam in Monaco en kwamen geen moment in de buurt bij de naaste concurrenten. En waar Albon en Gasly dan nog persoonlijk het verschil maken, zijn de prestaties van Bottas en Zhou niet echt sprankelend. Er moet heel snel iets veranderen bij het Zwitserse team.

Ook interessant:

Wat scheelt eraan bij Red Bull? Moeten fans zich zorgen gaan maken na de Grand Prix van Monaco? Moet Max Verstappen zich wellicht zorgen gaan maken? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers vellen hun oordeel in een kakelverse podcast van RacingNews365!

Bekijk de podcast liever op Youtube? Dat kan hier natuurlijk ook!

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training