Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen nog altijd op de hatelijke nul staat in Singapore

Max Verstappen heeft nog nooit de Grand Prix van Singapore gewonnen in zijn Formule 1-carriere. Maar daar kan hij aankomend weekend verandering in brengen.

Verstappen Singapore 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Singapore wordt onder kunstlicht verreden en zorgt alleen daarom al voor mooie plaatjes en een waar spektakel. Het circuit zelf levert ook vaak mooie inhaalacties op. Helaas is het voor tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen ook een race waarvan hij nog nooit op de bovenste trede van het podium heeft gestaan. Hieronder het trackrecord van de Nederlander sinds hij in de koningsklasse rijdt.

2015 (P8)

In 2015 reed Max Verstappen als zeventienjarige zijn debuutseizoen in de Formule 1 voor Torro Rosso, nu AlphaTauri. Hij kwalificeerde als achtste, voor zijn teamgenoot Carlos Sainz (P14). Sebastian Vettel kwalificeerde op P1, zijn eerste pole van het seizoen, gevolgd door Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen.

De Torro Rosso van Verstappen kwam bij de formatieronde niet van de grid af, waardoor hij in de pitstraat moest starten. Uiteindelijk wist hij zich weer naar de achtste positie terug te rijden, waardoor hij vier punten pakte. De race werd gewonnen door Vettel en het podium werd gevuld door Ricciardo en Raikkonen.

2016 (P6)

Tijdens de Grand Prix van Singapore in 2016 had de jonge Verstappen inmiddels de overstappen gemaakt naar Red Bull Racing. Hij kwalificeerde op P4, met Lewis Hamilton naast hem en Nico Rosberg en Daniel Ricciardo op de eerste startrij.

Tijdens de start van de race was er een incident met Carlos Sainz en Nico Hulkenberg wat een safety car veroorzaakte. Verstappen moest aan het eind van de race zowel de Ferrari van Raikkonen als de Ferrari van Sebastian Vettel voor hem dulden, en eindigde op positie 6. De race werd gewonnen door Nico Rosberg.

2017 (DNF)

De race in 2017 was er eentje om voor sommige coureurs snel te vergeten. De Grand Prix van Singapore had regen voor de start, maar ging onder normale omstandigheden van start. Vettel mocht de race als eerste aanvangen, met Max Verstappen naast hem, en gevolgd door Ricciardo, Raikkonen en Hamilton op P5.

Tijdens de start kwamen zowel Verstappen als Raikkonen goed weg, maar nog voor de eerste bocht raakten ze elkaar en dit resulteerde in een kettingreactie. Raikkonen raakte ook zijn teamgenoot Vettel. De Ferrari van Raikkonen kwam vervolgens terug het veld op en raakte Verstappen alsnog, waar ook Fernando Alonso bij betrokken raakte. De dramatische start resulteerde in een DNF voor Alonso, Vettel, Verstappen en Raikkonen. Hier kon Hamilton mooi van profiteren, waardoor hij comfortabel de GP in 2016 won.

2018 (P2)

Verstappen mocht als tweede de Grand Prix van Singapore in 2018 aanvangen achter Lewis Hamilton, maar de Nederlander kreeg het in de openingsronde moeilijk vanwege de Ferrari van Vettel. Tijdens de openingsronde werd Esteban Ocon in zijn Force India de muur in geduwd door zijn teamgenoot Sergio Perez. Perez kon door, Ocon viel uit. Later in de race viel Perez alsnog terug na een incident wat hem een lekke band opleverde.

Halverwege de race leek Verstappen een kans te hebben op de Mercedes van Hamilton, maar achterblijvend verkeer gooide roet in het eten. De race werd wederom gewonnen door Hamilton en hij vergrootte hiermee zijn voorsprong in het kampioenschap op de Ferrari van Vettel.

2019 (P3)

De Grand Prix van Singapore was een chaotische race met maar liefst drie safety cars, veroorzaakt door Romain Grosjean en de Williams van George Russell, Sergio Perez en een incident tussen Raikkonen en Daniil Kvyat.

Charles Leclerc en Lewis Hamilton mochten het veld leidden, gevolgd door Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Verstappen startte vanaf P4. Bij de start reed Leclerc weg van de rest van het veld en heeft Vettel Verstappen in zijn nek hijgen, die op zijn beurt weer op Valtteri Bottas in de Mercedes achter hem moet letten.

Zowel Vettel als Verstappen profiteerden van een succesvolle undercut, maar Vettel ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor (zijn eerste overwinning van dat jaar). Charles Leclerc behaalde P2 en Verstappen had de laatste podiumplek.

2022 (P7)

Tijdens 2020 en 2021 werd er niet in de stad- en eilandstaat gereden vanwege de wereldwijde pandemie. In 2022 vond de Grand Prix van Singapore pas weer plaats. Deze race staat waarschijnlijk nog het beste in het geheugen gegrift.

Ondanks 15 overwinningen en een tweede wereldtitel in 2022, was de Grand Prix van Singapore geen onderdeel van één van zijn zeges dat jaar. Verstappen was tijdens de kwalificatie goed onderweg, maar moest uiteindelijk zijn laatste snelle ronde afblazen en ving de race zondag op de achtste plaats aan. Vooraan was het Leclerc en Sergio Perez op de eerste startrij. Het weer was verraderlijk, en het was lastig voor de Nederlander om door het veld heen te komen. Hij viel aan het begin van de race zelfs terug naar plek 13, en moest vanaf daar proberen weer naar voren te rijden.

Dit resulteerde in één van zijn slechtste finishes van het jaar, een P7. Tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië kwam hij ook niet verder dan P7 en tijdens de openingsrace in Bahrein viel hij uit, maar werd hij wel als 19e geklasseerd.

Formule 1 GP Singapore 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Vasseur Ferrari-teambaas zeer positief: "Dan kunnen we elk weekend met Red Bull vechten"