© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Verstappen houdt hoop voor race na teleurstellende kwalificatie

24 nov. 2018 17:23 René Oudman 1 reacties
Meer dan een zesde positie zat er voor Max Verstappen niet in tijdens de laatste kwalificatiesessie van 2018. De 21-jarige Nederlander kwam een kleine twee tienden tekort ten opzichte van Red Bull Racing-teammaat Daniel Ricciardo, doordat de banden niet op de juiste temperatuur opereerden.

Het rubber van Pirelli werd volgens Verstappen 'te warm' in de allesbepalende tijdtraining, die in het late middaguur (lokale tijd) werd afgewerkt. Dat de kwalificatie geen bevredigend resultaat op zou leveren had de Nederlander al voor de sessie begon in de smiezen.

"Het gevoel voorafgaand aan de kwalificatie was niet top", spreekt Verstappen tegenover onder meer Racingnews365 na afloop van de vierde sessie van het Grand Prix-weekend in Abu Dhabi. "Voor we beginnen aan de kwalificatie moet alles al klaarstaan wat betreft afstellingen en dat was dit keer niet het geval."

Verstappen kwam tempo tekort gedurende de gehele kwalificatie en dat noopte hem tot het monteren van de hypersofts tijdens Q2, waar zijn naaste rivalen onderweg waren op ultrasofts - om tijdens de race van zondag op die compound te kunnen starten. Doordat Verstappen zijn tijd, al rijdend op de hypersoft, in de slotronde van Q2 verbeterde, moet hij de wedstrijd aanvangen op het rubber met de roze wang.

"Voor de start zelf is dat hopelijk een voordeel, je hebt namelijk iets meer grip. Op de hypersoft had ik best wel een goed gevoel. Het is niet zo'n drama dat ik op die band moet starten, misschien pak ik er juist wel wat tegenstanders door." Wat betreft slijtage maakt Verstappen zich eveneens weinig zorgen. "Ik denk voor de race vooral aan de rechtervoorband die kapot gaat, maar met een oversturende wagen is dat niet zo verkeerd."

Het is niet zo'n drama dat ik op hypersofts moet starten
Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Contentpool

Naast Verstappen had ook Red Bull Racing-teammaat Daniel Ricciardo problemen met het rubber. De Australiër, die dit weekend zijn laatste race in het matblauw van het Oostenrijkse energiedrankjesmerk afwerkt, noemde zijn Pirelli's 'erg gevoelig'. Verstappen weet dat Red Bull Racing zal moeten onderzoeken wat er precies aan de hand was op de zaterdag op het Yas Marina Circuit.

"Normaal gesproken zijn we heel erg sterk in de laatste sector", wijst de vijfvoudig Grand Prix-winnaar op het feit dat zijn Red Bull aerodynamisch wellicht de beste van het veld is. "In de kwalificatie waren we daar minder sterk en we moeten kijken waardoor dat komt. Daar waar we snel gaan, moeten we ook tijd winnen op de concurrentie."

Verstappen kan zondag een gooi naar de derde plaats in de eindrangschikking van 2018 doen, hij moet dan wel ruim voor de als vierde startende Kimi Raikkonen eindigen. De Nederlander heeft zeventien punten achterstand op zijn Finse tegenstander. Valtteri Bottas heeft drie punten meer dan Verstappen en kan dus ook nog bij de beste drie van het seizoen eindigen. De Mercedes-rijder vangt zondag aan als tweede.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen