Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen in België: van actie van het jaar tot uitvallen in de eerste ronde

Max Verstappen rijdt komend weekend in België een halve thuisrace. Heel succesvol is hij door de jaren heen op Spa-Francorchamps echter niet echt geweest in vergelijking met andere circuits. Een blik op het verleden laat zien dat de in Hasselt geboren Nederlander niet bijzonder goed scoort voor zijn 'thuispubliek'.

In zijn allereerste Grand Prix van België gooide Max Verstappen meteen hoge ogen. De Nederlander - toen nog in dienst van Toro Rosso - leek echter meteen voor een onmogelijke opgave te staan. Verstappen had voor de zesde keer een power unit gewisseld en werd daarom voor straf tien plaatsen teruggezet waardoor hij zondag vanaf P18 moest starten. In de race maakte de Nederlander echter veel goed. Hij knokte zich terug tot een knappe P8, met dank aan onder meer zijn inhaalactie op Felipe Nasr buitenom in Blanchimont. Verstappen werd hier na afloop van het seizoen zelfs voor beloond met de prijs voor actie van het jaar. Verstappen had voor zijn tweede Belgische Grand Prix in 2016 inmiddels de overstap gemaakt van Toro Rosso naar Red Bull. Met op papier beter materiaal werd er ook een beter resultaat van de Nederlander verwacht in vergelijking met het jaar ervoor. Het liep echter anders. De kwalificatie verliep nog subliem met een tweede plaats vlak achter polesitter Nico Rosberg van Mercedes. Maar tijdens de race ging het vlak na de start direct al mis. Verstappen kwam maar moeilijk van z'n plek en werd meteen ingehaald door de twee Ferrari's. Bij de poging om zijn plek terug te krijgen, tikte de Red Bull de auto van Kimi Raikkonen aan die op zijn beurt zijn teamgenoot Sebastian Vettel in de rondte deed draaien. Allemaal moesten zij met schade de pits in en konden ze een goed resultaat vergeten. De Ferrari's finishten respectievelijk nog op plek negen en zes, terwijl Verstappen genoegen moest nemen met de elfde plaats.

Vroege exit en eerste podium

Een jaar later leek het allemaal van kwaad tot erger te gaan voor Verstappen. In de kwalificatie kwam de Nederlander niet verder dan P5, op gepaste afstand van de poleposition. Een opmars in de race op zondag zat er echter niet in, want al na zeven ronden viel de Red Bull stil met een kapotte power unit. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo hield de eer voor het team hoog met een derde plaats, maar was ook niet opgewassen tegen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Dan 2018, het jaar van de revanche. Verstappen moest wel van ver komen, want de zevende plaats betekende zijn op één na slechtste uitgangspositie in België tot dan toe. In de race werkte hij zich echter op tot het podium, zijn eerste voor het uitzinnige oranjepubliek op Spa. Een kunstje dat hij later nog een keer zou herhalen, maar niet in 2019.

Weer die Fin en opnieuw brons

Dat was namelijk het jaar van de touche met - opnieuw - Kimi Raikkonnen, die dit maal voor Alfa Romeo reed. Verstappen kwam slecht van z'n plek af en zag de Fin voor hem langs de eerste bocht inkruisen. Er was onvermijdelijk contact en een paar bochten later moest Verstappen zijn Red Bull voor een tribune met treurende fans alweer langs de kant zetten. Bij tot nu toe laatste Grand Prix van België voor Verstappen gebeurden voor de Nederlander geen hele bijzondere dingen. De Red Bull ging als derde van start achter de beide Mercedessen en finishte zondag in die hoedanigheid ook weer. Saai, maar waar. Het is afwachten hoe Verstappen het deze keer gaat doen in de Ardennen. De Nederlander zal er in ieder geval op gebrand zijn om zich bij de eerste race na de zomerstop meteen weer te laten gelden en als winnaar uit de bus te komen.

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024