Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen: "In dat geval had ik dit jaar niet zoveel races gewonnen"

De meeste polepositions waren voor Ferrari, maar Max Verstappen rijgt dit seizoen de Grands Prix-zeges aaneen. Hij denkt wel te weten waardoor dat komt. De nieuwe bolides hebben in tegenstelling tot de bolides van vorig jaar een eigenschap die het makkelijk maakt om races te winnen.

Negen keer stond Charles Leclerc dit jaar op poleposition, tegenover vijf polepositions voor zijn Red Bull-rivaal Max Verstappen. Toch was het de Nederlander die twaalf (!) keer aan het langste einde trok in de race, tegenover een schamel aantal van drie Grands Prix-overwinningen voor Leclerc. Verstappen denkt wel te weten waarom Ferrari zoveel meer polepositions in haar bezit heeft. Red Bull komt op zaterdag simpelweg te kort. "Ik denk dat we dit seizoen over een enkele ronde vaak niet de snelste bolide hebben gehad." "Dat paste gewoon niet bij onze auto, de snelheid over een enkele ronde. Dat we aan het begin van het seizoen wat zwaar waren (qua gewicht van de auto, red.) zal niet mee hebben geholpen als het aankomt op de performance over een enkele ronde."

Nieuwe bolides helpen Verstappen

Maar gelukkig voor Red Bull en Verstappen lijkt het dit jaar minder hard te worden afgestraft, een 'gebrek' aan snelheid over een ronde. In tegenstelling tot de vorige generatie bolides zijn de nieuwe wagens dit jaar veel beter om mee te racen en dus kan een mindere kwalificatie makkelijker worden goedgemaakt. Verstappen is daar zeer tevreden over. "Met deze nieuwe Formule 1-bolides is het best interessant, want voor dit seizoen focuste je je best veel op de kwalificatie, omdat je wist dat het lastig was om een andere bolide in te halen." "Tegenwoordig kan je zelfs met een tegenvallende bolide in de kwalificatie nog steeds het gevecht aan gaan tijdens de race en mensen inhalen als je een goede racewagen hebt. Dat is een prachtig voordeel van deze nieuwe auto's!", is hij enthousiast. De tweevoudig kampioen denkt dan ook dat het aanzienlijk lastiger was geweest om zoveel overwinningen te pakken in 2022 als het op zondag nog steeds zo relatief lastig was geweest om terrein goed te maken. "Vorig jaar hadden we het probleem dat je niet echt competitief kon zijn als je in de kwalificatie een probleem had. Ik denk dan ook niet dat we dit jaar zoveel races hadden kunnen winnen (als de focus dit jaar net als vorig jaar meer op de kwalificatie had gelegen, red.) Een poleposition is mooi, maar het betekent niet altijd dat je de race kan winnen", zo sluit hij met een wijsheid af.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Red Bull 'Gefrustreerde Ford-baas eist uitleg en oplossing voor onderzoek naar Horner'