Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen in Groot-Brittannië: Enorme klapper, tegenslag, net niet en toch net wel

De Grand Prix van Groot-Brittannië en Max Verstappen, dat is geen gelukkig huwelijk. Op de erelijst zie je Max Verstappen niet staan, terwijl hij al acht keer startte in de Grand Prix. Toch heeft Verstappen één officiële Formule 1-zege op Silverstone op zijn naam staan.

De enige overwinning van Max Verstappen op Silverstone was in corona-jaar 2020 . Op 2 augustus werd de GP van Groot-Brittannië verreden. Bij het ingaan van de laatste ronde had Lewis Hamilton een ruime voorsprong op naaste achtervolger Verstappen, maar een kapotte linker voorband leek roet in het eten te gooien. Bocht na bocht kwam Verstappen dichterbij, maar Hamilton hield aan de finish enkele seconden over. Net niet dus voor Verstappen. Maar een week later kreeg Verstappen al kans op revanche. Vanwege de coronamaatregelen werden veel races afgelast en op Silverstone werd twee keer gereden. Op 9 augustus onder de naam 70th Anniversary Grand Prix, omdat 70 jaar eerder de allereerste Formule 1-race ook werd gereden op Silverstone. Ditmaal was Verstappen wel in staat om Hamilton voor te blijven en zo zijn negende GP-zege uit zijn carrière te boeken.

Kommer en kwel in Groot-Brittannië?

Was het verder dan allemaal kommer en kwel voor Verstappen in de Grand Prix van Groot-Brittannië? Niet helemaal. Na een DNF met Toro Rosso in 2015 (hij spinde zijn wagen na een herstart in het gravel) reed hij in 2016 voor Red Bull direct naar een tweede plek. Hij kwam als derde over de finish, maar Nico Rosberg kreeg later nog een tijdstraf van tien seconden. In 2020 werd hij tweede achter Lewis Hamilton. Verder werd de Limburger nog een keer vierde en vijfde, maar haalde in 2018 en 2021 de finish niet. Zeker zijn DNF in 2021 staat menigeen nog goed voor de geest. In ronde 1 maakte Verstappen, die van pole startte, een enorme klapper nadat in bocht 9 (Copse Corner) Hamilton hem aantikte. Hij crashte hard in de banden en moest voor controle naar het medical center worden gebracht. Hamilton kreeg van de stewards een tijdstraf van tien seconden, maar slaagde er desondanks toch in om te winnen en het verschil met WK-leider Verstappen terug te brengen tot 8 punten. Bekijk hieronder de crash van Verstappen.

Schade aan vloer

In het dominante jaar 2022 behaalde Verstappen op Silverstone een van zijn slechtste resultaten. Hij kwam niet verder dan P7. In de eerste ronde was er een enorme crash van Guanyu Zhou en bij de herstart reed Verstappen over nog op de baan liggend materiaal. Zijn vloer raakte hierdoor flink beschadigd en zorgde ervoor dat hij niet op de snelheid kon rijden die hij normaal wel haalde. P7 was dan ook het hoogst haalbare. Dit jaar is Red Bull met Verstappen nog dominanter dan 2022. Hij heeft inmiddels vijf zeges op rij geboekt en zal eindelijk zijn naam bij willen schrijven op de erelijst van de Grand prix van Groot-Brittannië.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"