Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Monaco: evenveel DNF's als zeges én die verdomde zwembad-passage

Voor de negende keer staat Max Verstappen dit weekend aan de start van de GP van Monaco. De Red Bull-rijder heeft een echte haat-liefdeverhouding met het circuit in het vorstendom. Dit is het trackrecord van Verstappen in Monaco.

Verstappen Monaco 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dat Max Verstappen net zoveel zeges in Monaco op zijn naam heeft staan als DNF's geeft precies de haat-liefdeverhouding van de wereldkampioen met het iconische circuit weer. Gelukkig voor de Red Bull-rijder behaalde hij de slechte prestaties juist in het begin van zijn F1-carrière en heerst hij juist de laatste jaren in Monaco. 

Zijn eerste kennismaking met de GP van Moncao was in 2015. Verstappen kwalificeerde zich met zijn Toro Rosso als tiende, maar aan het einde van de race ging het faliekant mis. Verstappen wilde Romain Grosjean inhalen bij het ingaan van bocht 1, maar de Nederlander reed hard tegen de achterkant van de wagen van de Fransman en lanceerde zichzelf. Een jaar later in 2016 verscheen er andermaal een DNF achter de naam van Verstappen in Monaco. 

Het drama voor Verstappen begon al in de kwalificatie. Hij kwam niet verder dan Q1, omdat hij in de chicane bij het zwembad zijn Red Bull in de muur reed. Hierdoor moest hij de (regen)race vanuit de pitstraat starten. Iets voor de helft van de race kwam er een einde aan de GP voor Verstappen. Zijn wielen blokkeerden en hij reed in de muur.

Bekijk hieronder de crash van Verstappen in 2015. De tekst gaat daarna verder.

Twee overwinningen

In 2017 kwam Verstappen voor het eerst in de eindstand voor. Hij reed naar P5, zes seconden achter winnaar Sebastian Vettel. Het zwembadgedeelte zat hem ook in 2018 in de weg. In de laatste vrije training reed hij daar weer in de muur en de monteurs slaagden er niet in om de wagen gereed te krijgen voor de kwalificatie. Hierdoor moest Verstappen de race op P20 beginnen. Hij reed nog wel naar een knappe negende plek, maar meer zat er simpelweg niet in.

Verstappen reed in 2019 eigenlijk een foutloze race, maar hij moest genoegen nemen met P4, achter de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en de Ferrari van Sebastian Vettel. De F1 keerde na de coronacrisis pas weer in 2021 terug in Monaco en het leverde Verstappen direct zijn eerste zege op. Hij moest de race starten achter thuisrijder Charles Leclerc, maar kreeg P1 in zijn schoot geworpen. De Monegask crashte in de kwalificatie, nadat hij al de snelste tijd had neergezet. Op zondag bleek echter dat de wagen teveel problemen had en niet kon starten. Het maakte de weg vrij voor Verstappens eerste zege in Monaco.

In 2022 kwalificeerde Verstappen zich als vierde voor de race, waarvan de start werd uitgesteld vanwege flinke regenval. Uiteindelijk was het Sergio Perez die won, met een minimale voorsprong op Carlos Sainz en Verstappen. De meest recente GP van Monaco (2023) is er een waar Verstappen nog graag aan terug denkt. Fernando Alonso leek pole te pakken, maar met een ultiem laatste ronde was er de primeur voor Verstappen: zijn eerste poleposition in Monaco. In de race kende Verstappen geen problemen. Hij reed liefst 27 seconden weg van naaste achtervolger Alonso.

Bekijk hieronder de ultieme ronde van Verstappen in de kwalificatie in 2023.

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Record Alonso pakt na jarenlang racen record van Schumacher af