Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Oostenrijk: DNF's, Grand Slam-primeur en recordzege

Max Verstappen staat dit weekend aan de start van zijn tiende GP van Oostenrijk. Een race waar hij van houdt. Hij won de GP in het thuisland van Red Bull namelijk al vier keer en is daarmee recordhouder. Een duik in de cijfers van Verstappen en de GP van Oostenrijk.

Verstappen win Austria 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In 2015 maakte Max Verstappen in de F1-wagen van Toro Rosso voor het eerst kennis met de Red Bull Ring. Hij kwalificeert als zevende, om de race op de achtste plek te eindigen. Een jaar later heeft de Nederlander de overstap gemaakt naar Red Bull en komt hij als eenmalig racewinnaar naar Oostenrijk en laat ook daar zijn klasse zien. Op zaterdag rijdt Verstappen naar P9 in de kwalificatie, maar op zondag laat hij een staaltje van zijn rijkunsten zien. Hij reed door het veld naar voren, ging zelfs even aan de leiding, om achter Lewis Hamilton en Nico Rosberg naar P3 te rijden. De twee Mercedes-rijders kregen het echter met elkaar aan de stok (waar hadden we dit dat jaar eerder gezien?) in de laatste ronde, en de wagen van Rosberg raakte beschadigd. P2 voor Verstappen.

In 2017 de eerste DNF voor Verstappen op de Red Bull Ring. Hij start de race van P6, maar is heel erg slecht weg als de lichten uitgaan. In bocht 1 komt hij in de drukte en nadat Danil Kvyat Fernando Alonso aantikt, botst de Spanjaard tegen de Nederlander. Direct einde race voor de beide coureurs. Getergd door de snelle uitval keert Verstappen in 2018 zeer gemotiveerd terug in Oostenrijk. Hij heeft inmiddels drie overwinningen op zijn naam staan. De race start hij als vijfde, om na een goede start direct enkele plekken te winnen. Omdat Mercedes Hamilton niet pit onder een Virtual Safety Car en Red Bull wel, krijgt Verstappen een strategisch voordeel. De Nederlander moet dan alleen no opletten voor Raikkonen, maar hij houdt de Fin, nipt, achter zich. De eerste zege voor Verstappen op het thuiscircuit van 'zijn' Red Bull is een feit.

			© XPBimages
	© XPBimages

Als regerend winnaar keert Verstappen vol verwachting terug in Oostenrijk in 2019. Een dramatische start (van P2 naar P8 nog voor bocht 2) lijkt echter roet in het eten te gooien. De Nederlander rijdt vervolgens gestaag naar voren en profiteert onder meer van technische problemen bij Mercedes. Uiteindelijk moest drie rondes voor het einde de leider van de wedstrijd, Charles Leclerc, zich ook gewonnen geven, waardoor Verstappen voor het tweede jaar op rij de GP van Oostenrijk won.

In corona-jaar 2020 was de GP van Oostenrijk de start van het seizoen. Achter de naam van Verstappen verscheen een DNF. Hij kwalificeerde als derde en reed op P2 toen hij in ronde 11 zijn wagen in de pits moest zetten met een elektrisch probleem. Een jaar later kende hij meer succes. Nadat de Nederlander voor het eerst poleposition had weten te pakken op de Red Bull Ring, won Verstappen onbedreigd en pakte zijn de eerste Grand Slam uit zijn carrière.

In 2022 won Verstappen de sprintrace op de Red Bull Ring en mocht zo van pole starten op zondag. Het werd een kat en muis-spel tussen de Nederlander en Leclerc. Tot drie keer toe slaagde de Monegask erin om Verstappen in te halen. De laatste keer was de beslissende actie en tot de finish hield hij Verstappen achter zich. In 2023 was Verstappen ongenaakbaar, ook in Oostenrijk. De Nederlander won zowel de kwalificatie, de Sprint Shootout, de sprintrace, als de race op zondag. Zijn vierde overwinning, waarmee hij alleen recordhouder werd op de Red Bull Ring en haar voorganger; de Österreichring. Verstappen passeerde Alain Prost, die drie keer wist te winnen in het Alpenland.

We moeten hier toch ook nog vermelden dat er naast de GP van Oostenrijk nog twee andere races werden gereden op de Red Bull Ring. In de corona-jaren 2020 en 2021 werd er ook de GP van Stiermarken gehouden. In 2020 pakte Verstappen er de derde plek, achter Hamilton en Bottas. In 2021 kwam Verstappen beter voor de dag. Hij reed onbedreigd van pole naar de finish en won met een marge van ruim 35 seconden op Hamilton. Eigenlijk won hij dus vijf keer in Oostenrijk, maar die overwinning in de tweede race op de Red Bull Ring telt niet mee in de statistieken voor de Grand Prix van Oostenrijk.

			© XPBimages
	© XPBimages

Ook interessant:

Verstappen bewijst dat Red Bull aan de bak moet

De Grand Prix van Spanje, zo werd gezegd, moest het nodige duidelijk maken over de onderlinge verhoudingen in de Formule 1. Dus welke conclusies kunnen getrokken worden? Het podcastpanel geeft antwoord.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Oostenrijk. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Wolff stook Red Bull-vuurtje verder op: "Dan zijn we een goede bestemming voor Verstappen"