Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen legt uit waarom de GP van Saoedi-Arabië zo zwaar is

Voor coureurs is de Grand Prix van Saoedi-Arabië een van de zwaarste races van het jaar. Maar wat maakt de race op het stratencircuit in Djedda nou zo pittig? Max Verstappen legt het uit.

Verstappen Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Een race op een stratencircuit is voor de meeste F1-coureurs al lastiger dan een Grand Prix op een traditionele baan. Maar de race van Saoedi-Arabië op het Jeddah Corniche Circuit wordt door de meeste coureurs ingeschaald als een van de meest uitdagende en zwaarste GP's van de F1-kalender.

"Het is vroeg in het seizoen, tegen de klok in, continu veel G-krachten in sector 1 en de muren zijn super dichtbij. Je ben dus constant 100 procent gefocust", legt Verstappen uit nadat hij poleposition heeft gepakt. "Op sommige circuits kun je een beetje ontspannen op het rechte stuk, maar hier zijn de rechte stukken meestal niet eens rechte stukken. Je bent constant aan het draaien, G-krachten aan het verwerken. Je lichaam heeft niet veel rust."

Verstappen legt verder uit wat de baan in Djedda zo zwaar en moeilijk maakt. "Op sommige plaatsen, zoals bocht 22, wordt het een beetje hobbelig. Dus je zicht is ook niet optimaal. En ja, de bandenslijtage is erg laag, waardoor je elke ronde veel kunt pushen. Dit in vergelijking met sommige andere circuits waar je veel meer met je racepace moet rekening houden en daardoor de G-krachten lager zijn. Op die banen kun je het wat rustiger aan doen, wat hier niet het geval is. Alles bij elkaar is het denk ik een van de moeilijkste circuits op de kalender."

Red Bull-teamgenoot Sergio Perez kan dit alleen maar beamen. "Ik herinner me mijn race van vorig jaar met Max die helemaal tot het einde aan het pushen was. Het was heel intens, een van de meest fysiek veeleisende races die ik heb gehad", doelt Perez op die race die hij won, met een minimale voorsprong op Verstappen. "Het is alleen al fysiek vanwege de hoeveelheid G-krachten die je te verwerken krijgt met deze hoge snelheden. Zoals Max zegt, er zijn veel rechte stukken, maar dat zijn ze niet echt. Je draait altijd, trekt wat G-krachten en de race is gewoon een snelle race met weinig verval. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat het een erg onplezierige race is."

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China