Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2024

Verstappen mist strategisch voordeel voor GP Groot-Brittannië

De Grand Prix van Groot-Brittannië lijkt op zondag opnieuw te maken te gaan krijgen met verraderlijke omstandigheden. Mooi voor de fans, maar het brengt ook de nodige strategische vraagtekens met zich mee. Pirelli geeft alvast de voorzet.

Verstappen FP3 Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Formule 1 is weer neergestreken in Groot-Brittannië en dat werd tijdens de kwalificatie al vrij snel duidelijk. Max Verstappen zal Red Bull Racing in zijn eentje vertegenwoordigen in de voorhoede, want Sergio Perez kijkt tegen een flinke achterstand aan na opnieuw te zijn uitgeschakeld in Q1. De Mercedes-coureurs mogen het samen met Lando Norris en Verstappen uitvechten vanaf de eerste twee startrijen, maar wat staat hen daarna te wachten?

Opnieuw ligt er regen op de loer en dus is een beetje zekerheid geen overbodige luxe. De coureurs kunnen daarvoor gelukkig aankloppen bij Pirelli, want de bandenfabrikant heeft de mogelijke strategische opties voor de teams al uitgestippeld. 

Als we een blik werpen op de bandensets die de coureurs nog ter beschikking hebben, valt het vooral op dat het gros van de coureurs een soortgelijk plan van aanpak hanteert. De coureurs in de top tien hebben alleen nog maar gebruikte zachte banden over, maar hebben wel ongebruikte sets harde en medium banden ter beschikking. 

Perez en Charles Leclerc hebben daarentegen nog ongebruikte sets zachte banden over, die ze tijdens de kwalificatie niet konden gebruiken, omdat ze Q3 niet haalden. Die ongebruikte sets kunnen hen mogelijk nog een handje helpen in het wegwerken van de achterstand waar ze bij de start nog tegenaan kijken.

Qua regenbanden is de verdeling simpel. Alle coureurs beschikken nog over 3 nieuwe sets intermediates én 1 gebruikt setje. Nico Hulkenberg is hierin de vreemde eend in de bijt, want de Duitser beschikt nog over 4 nieuwe sets intermediates. Verder hebben alle coureurs nog de beschikking over 2 setjes full wets.

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Als we hieronder naar de door Pirelli samengestelde ideale strategie kijken, valt het op dat de verwachting toch is dat de coureurs de race met maar één pitstop uit kunnen rijden. De zachte band is verrassend populair, want deze komt in drie van de vier ideale strategieën naar voren. Dat kan mogelijk nog een voordeel zijn voor Perez en Leclerc, die dus nog setjes ongebruikte zachte banden hebben liggen.

Wat de ideale strategieën betreft is de kans dus groot dat we een race vol strategische verschillen mogen verwachten, maar er zullen uiteraard meerdere factoren zijn die daar een rol in gaan spelen. Zo wordt er nog altijd gerekend op flinke regenbuien die het circuit zelfs tijdens de race nog kunnen bereiken, waardoor de coureurs de normale compounds dus in moeten ruilen voor een set regenbanden. 

De kans dat Verstappen een voordeel kan halen uit zijn mogelijke strategieën is daarentegen wat kleiner, want de Nederlander kan qua beschikbare sets banden weinig verschil maken ten opzichte van zijn directe concurrenten. Dit in tegenstelling tot de voorgaande Grands Prix, waarin hij steeds een bandenvoordeel had op de concurrentie. Verstappen zal tijdens de race vooral afhankelijk zijn van de medium-banden en zijn eigen kunnen in de strijd om de podiumplekken, want van een echt strategisch voordeel is deze week geen sprake. 

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024